fbpx
Nyomj Entert

Microsoft 2020

Bár a hivatalos céges anyagoknak nincs ilyen általános, összefoglaló címe; én mégis így foglalom össze a mostani helyzetet, mert könnyen lehet, hogy a következő év lesz az, amikor a Microsoft elfoglalja azt a helyet, amelyet közel egy évtizede az Applenek sikerült.

Ez az a hely, ahonnan piacvezetőként irányítod és alakítod a digitális eszközök evolúcióját, ahonnan meg tudod mutatni mely ergonómiai, felhasználói élmény koncepció a legjobb. Vagy amelyiket a legtöbben vásárolják meg.

Annak idején az Apple ezt természetesen az Iphonenal találta meg, ahova bukott termékeken és olyan kiemelkedően fontos előfutárokon át vezetett az út mint a Ipod.

Érdekes párhuzam, hogy a Microsoft is hasonló utat járt be az elmúlt években, első nagyívű jövőről szóló vízióik a 2010-es évek elején jelentek meg, és most azt látjuk, hogy az akkor látványterveken meghatározott irányok mindegyike kezd igazán érdekes, piacot uralni képes termékekké formálódni, de amelyeket kevésbé sikeres vagy akár félbehagyott ötletek előznek meg.

Szóval megérkezett, vagyis 2020-ban megérkezik a Surface Duo és a Surface Neo, valamint a Surface Pro 7, a Surface Pro Laptop, a Surface Pro X, a Surface Earbuds és a Surface Pen.

A most bemutatott kollekció lényege, hogy egészen biztosan minden érintőkijelzővé válik, a billentyűzet maximum kiegészítő elem és hogy a hajtogatható kijelzők helyett a külön kijelzők egymásbahajtását favorizálják, még a telefonok esetében is.

Nagy kérdések ezek, de halkan jegyzem meg; utóbbi sikere úgyis azon fog múlni minden, hogy az operációs rendszer, és az esetlegesen ezen új képességre fejlesztett alkalmazások hogyan tudják majd kihasználni a kettős kijelzőből fakadó előnyöket. Mert erről van szó, mind a Duo, mind a Neo esetében; egy füzetszerű, egymással szemben áll kétoldalas eszközről, melynél a kijelzőket meg sem próbálták egy darabban szállítani mint a Samsung. Ellenkezőleg: azt gondolják, ez a két külön kijelző így van jól.

Alapvetően szerintem is. Már a Surface Book esetében is azt gondoltam, eltalálták mire van szükség. Felfoghatatlan, hogy az Apple hogyan tehette, hogy a nevetséges Touch Bar-ral kiszújra hívei szemét, miközben a – valljuk be lenézett – Microsoft kihozta a Surface Book Pro szériát, amelynek kijelzője érintőképernyő és lecsatolható. Oké, értem, a Macbook Pro a maga nemében olyan mint a cápa, készen van, nem kell újra feltalálni mert szinte tökéletes, ennek ellenére, most ott állunk, hogy a Macbook csak veszített vonzerejéből a csatlakozó kérdéssel és az innováció hiányával, miközben a Microsoft valóban forradalmi, ámde funkcionális újdonságokat mutatott be.

Egyedi, bár kevésbé eltérő fejlesztési irány még az Earbuds, ami egy sor hang és gesztusvezérelt funkcióval teszi értelmessé a telefonáláson és zenehalgatáson kívül, hogy egy számítógépet hordjunk a fülünkben. Ennek életképessége már kérdésesebb mint a “telefoné”, de majd a felhasználók eldöntik. A hype sem Delphoiban született.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük