fbpx
Nyomj Entert

Mikroplasztikmenü | Sweet Sneak Studio

Bevásárlószatyorba csomagolt sushi, sör habszivacsbuborékkal vagy összegyűrt kávéspohár-műanyagfedő szardínia helyett. A dán Sweet Sneak food design stúdió és Morten Bentzon fotóművész nem éppen étvágygerjesztő fotósorozata a műanyagszennyezésre hívja fel a figyelmet.

Az utóbbi időben egyre inkább nyilvánvalóvá vált, hogy a műanyagkrízis korában élünk. Bár ijesztően hangzik, de a mikroműanyagok körülvesznek minket, szinte kikerülhetetlenné váltak az élet minden területén: bekerülnek a természetes ökoszisztémákba, vizekbe, óceánokba és a táplálékunkba is egyaránt.

De mi is az a mikroműanyag, vagy más néven mikroplasztik? Köztudott tény, hogy a műanyag biológiai úton nem bomlik le, de a környezeti hatások felaprózzák, egyre kisebb és kisebb részekre esik szét – ezeket az apró, öt milliméternél is kisebb műanyag szálakat, darabkákat hívjuk mikroműanyagnak.

A Sweet Sneak Studio nyolc fotón keresztül mutatja be azt, ahogy a mindennapokban használt műanyagaink visszaépülnek az élelmiszerláncba, felhívva a figyelmet arra is, hogy ez a probléma nem csak a tengeri élővilág esetében érhető tetten. „A mikroplasztik-darabkák egészen az élelmiszerlánc tetejéig utat törnek maguknak, majd végül a tányérjainkra kerülnek” – mondta el a stúdió. A nyolc fotó nyolc olyan ételt ábrázol, amely nagyobb valószínűséggel tartalmazhat mikroműanyagokat. 

A mikroműanyagok hatása egészségünkre és az emberi szervezetre még nem teljesen tisztázott, de mindannyian egyetérthetünk abban, hogy a műanyaghulladék károsítja a környezetünket. A legelső lépés, amit megtehetünk, hogy igyekszünk csökkenteni használatukat a mindennapokban.

A Sweet Sneak Studio portfóliójában egyébként gyönyörű gasztrofotókat fedezhettek fel; ha nektek is tetszett mikroplasztik projektjük, akkor ajánljuk még figyelmetekbe a The Waste Series és a The Waste Series #2 fotósorozataikat, amelyek fókuszában szintén a műanyagszennyezés áll.

Koncepció, Art Direction: Sweet Sneak Studio
Fotók: Morten Bentzon


Forrás: Dezeen

Sweet Sneak Studio | Web | Facebook | Instagram
Morten Bentzon | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük