fbpx
Nyomj Entert

Mlynica | Pozsony, Szlovákia

Minden sikeres felújítás az alapadottságok elfogadásával indul: a pozsonyi Mlynica gyárépület esetében ez az ipari épület egyedi esztétikai örökségének elfogadását jelenti, ami a korszerűsítés kiindulópontjaként szolgált. PACE X HYPEANDHYPER sorozatunkban most ez az épületet mutatjuk be nektek, mely az innovatív közösségi terek kategória részeként került a PACE Projekt válogatásába.

A közterek használata, azok funkcionális rendszere és építési módszerei folyamatosan változnak. Ez a változás a közösségi tevékenységek átalakulására, a technológiai és az építési módszerek fejlődésére, valamint az épületekkel szembeni funkcionális elvárások megváltozására vezethető vissza. Ezek az innovatív terek így újraértelmezik a közterek használatát.

A Mlynica Pozsony egy ipari kerületében található egy olyan parkban, melyben a hatvanas évektől kezdve könnyű építőanyagokat gyártottak. Az épületet a kilencvenes években adta el az állam, a privatizáció után pedig 2016-ban készültek el a felújítás tervei. Ezek új funkciókat adnak az épülethez: kulturális rendezvényterek, üzletterek, illetve loftlakások létesülnek majd benne.

A megbízó a szlovák GutGut irodát kétre fel a tervezésre, akik ismertek arról, hogy ügyesen integrálják a régi minőségeket az új funkciókhoz. Ebben az esetben is ez történt: az építészeti tervezés az eredeti épület szerkezeti logikájára épít. A vasbeton váz, valamint a beton falazat és homlokzat megmaradtak, de utóbbi új nyílásokkal egészült ki, kicsit szabadabbá téve az ipari épületre jellemző ablaknyílások eredeti, racionális hálóját.

A tervezés a régi és az új ellentétére épít, miközben kiemeli az eredeti épület minőségét. Ez azzal is járt, hogy meg kellett szabadulni a felesleges rétegektől, hiszen a cél az épület szerkezeti logikájának hangsúlyozása volt, valamint az új felhasználási lehetőségek is ennek köszönhetően váltak beépíthetővé.

PACE X HYPEANDHYPER című sorozatunkban hétről hétre bemutatunk egy-egy munkát a kelet-közép-európai régió kiemelkedő kortárs középületei közül. 

PACE | Web | Facebook

BME Középülettervezési Tanszék Web Facebook Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük