fbpx
Nyomj Entert

Moholy Formatervezési Ösztöndíj X HYPE | Lévai Zsófia

2019-ben nyolc fiatal tervező, illetve designteoretikus vehetett részt a féléves Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjprogramban, amelyet a Magyar Formatervezési Tanács kezel, amelynek finanszírozásában a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és az Emberi Erőforrások Minisztériuma vesz részt. Az ösztöndíj során a pályázók megvalósíthatták önállóan kialakított, illetve gyártói együttműködéssel kidolgozott szakmai programjaikat. Tudjatok meg róluk még többet itt, a HYPEANDHYPEREN. Lévai Zsófia ROMP – kiterjesztett érzékelés interaktív játéktérben


A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben az ösztöndíjasok munkáit bemutató, március végére tervezett kiállítás sajnos elmaradt. Ezt az eseményt valamelyest pótolva, a már megjelent nívós katalógust pedig kicsit kiegészítve, „élőbbé téve” nyolc héten át mutatjuk be nektek őket és pályamunkáikat.


Lévai Zsófi olyan soft interface-eket tervez, amelyek a jövő új kommunikációs eszközei lehetnek. A MOME Textiltervező szakán végzett, diplomamunkája során kifejlesztett, interaktív kötött ruháival (INTERKNITTING) 2017-ben megnyerte a Gombold újra! közép-európai ruhatervezői pályázatot.

„Mérnök családban nőttem fel, női ágon a nagymamám villamosmérnök, az anyukám programozó matematikus. Nagyon kicsi kororm óta érdekelt a művészet, majd tinédzser koromban a mérnöki szakma elleni lázadás hajtott a divatszakma felé, egészen addig, hogy alapítottam egy saját divatmárkát. Hamar elfogott azonban az érzés, hogy ez nekem nem elég. Többek között ez inspirált a különböző anyagokkal és LED izzókkal való kísérletezésben. Ezen szakmai felderítő út során éreztem meg igazán, hogy visszataláltam a családi gyökereimhez, ami megerősített abban, hogy az anyukámmal dolgozzak tovább; ő programozta a prototípusokat. Azóta is ő vállalja a projektjeink rendszer architekturájának megtervezését, valamint idő közben csatlakozott hozzánk két további tehetséges software fejlesztő és egy média designer is” – mondta el a tervező.

Az első hazai sikerek után Zsófi a Deutsche Telekom Fashion Fusion programjában, Berlinben dolgozhatta ki második kollekcióját (POWER OF PROXIMITY), ahol a pulóverek kommunikáltak egymással. Azóta pedig szakmai téren a legfontosabb nemzetközi fashion-tech konferenciákra hívják előadni, melyeknek köszönhetően Zsófi már Szingapúrban és New Yorkban is bemutathatta speciális ruhakollekcióit.

Nagyon fontos csapatban dolgozni

Zsófi tovább szerette volna folytatni a kísérletezést ezen az experimentális területen, és úgy érezte, a Moholy Ösztöndíj egy remek lehetőség arra, hogy sok különböző hátterű szakembertől kapjon visszajelzést, iránymutatást a munkájával kapcsolatban.

„Amit az elmúlt időszakban megtanultam, mint életfilozófiát: »Ez nem bug, ez feature«. Amikor az ember nagy csapatban dolgozik és egymás munkájára építünk, akkor mindig vannak nehézségek. Főleg amikor két olyan teljesen távoli területet ötvözünk, mint az informatika és az öltözéktervezés. Az ösztöndíjprogram nagyon jó keretet és támogatást biztosít, akár egy klassz csapat kialakításához is, így mindenkit arra buzdítanék, hogy jelentkezzen” – mondta el Zsófi.

Közben 2019 őszén a T-Systems Magyarország Symposium rendezvényén egy szűkebb közegnek is bemutathatta projektjét, ahol nagyon sok pozitív visszajelzést kapott. Már fejleszti a következő munkáját, ami tovább is jutott az első fordulón egy kockázati tőkebefektetőnél.

A pályamunkaROMP – kiterjesztett érzékelés interaktív játéktérben

Lévai Zsófia a kutatás elméleti síkját elhagyva egy olyan interaktív kollekció megalkotására vállalkozott a ROMP projekt létrehozásával, amely viselőit visszacsalogatja az offline térbe, és az online keretek között megszokott kódokat átültetve a valóságba, új típusú kapcsolatteremtési módokat alakít ki.

„Üzenetünk valódi jelentését metakommunikációval kódoljuk, amiből nagyon sok elveszik az új médiás csatornákon keresztül. Milyen közel állunk egymáshoz, milyen gesztusokat használunk; arckifejezés és intonáció, testbeszéd teszi teljessé a mondanivalót. A szimpla tartalomnak nagyon sokféle jelentése lehet a megfelelő emojik nélkül. Nem igaz? Ebben segíthetnek a sáljaim” – mondta el a tervező.

A kollekcióját alkotó öt különböző sál egy hálózatra kapcsolódva, speciális szerveren keresztül értelmezni tudja viselője mozdulatait, a hulláminterferencia elvén működve pedig képesek az egymással való kommunikációra is, ezáltal megteremtve az első kapcsolatot két különböző sál viselője között – a többi pedig már rajtunk múlik.

Az ösztöndíj keretében a tervező tanulmányozta a projekthez szükséges technológiákat (szenzorokat és mikrokontrollereket, LED-fényforrásokat és a mindezeket folyamatosan energiával ellátni képes egységeket), majd ezek elhelyezésével kísérletezett. A megfelelő súlyelosztás, ergonómia, hordhatóság és funkcionalitás szempontjait is figyelembe véve, több textilkísérletet és modellezést követően jött létre a végleges kollekció, mely a tervező szándéka szerint további interaktív kísérletek alapeszköze lehet.

Fotók: Pósalaki Anett

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük