fbpx
Nyomj Entert

MOME Car Design

Sokszor elhangzik, hogy az autódesign a formatervezés legkomplexebb területe. Egy autó megtervezése annyira bonyolult feladat, hogy tervezők tucatjai dolgoznak rajta több rétegbe rendeződve, a koncepciótól az utolsó kilincs vagy motortér-burkolat megtervezéséig.

Húnfalvi András írása

Hogy meggyőződjünk róla, a járműtervezés valóban a hagyományos értelemben vett formatervezés csúcsa, elég körbenézni, mennyi olyan műszaki termék kerül ki a piacra, aminek ha az ergonómiai és esztétikai minőségét az autóipari normákhoz hasonlítjuk, csúfosan megbukik.

Az autóiparban nem lehet eltussolni egy felületi hibát vagy rosszul húzott illesztési vonalat. Nem lehet a megnyugtató minimalizmus és puritán funkcionalizmus mögé sem bújni, mert félő, hogy a végén az autó úgy fog kinézni, mint egy hűtőszekrény. Egy hűtőszekrény pedig lehet akármilyen szép és funkcionális, soha nem fog komolyabb érzelmeket kiváltani senkiből. 

A styling itt nem szitokszó

Ezen a területen a styling nem szitokszó, hanem elengedhetetlen kellék. Ahhoz, hogy ezt alátámasszuk, elég erre a képre ránéznünk:

Dieter Rams, a Braun volt főtervezője, a jó design 10 pontjának megalkotója, a puritanizmus és a funkcionalizmus pápája, a Porsche 911-ese mellett. Fotó: Gary Hustwit

Az autók emocionális tárgyak. Megítélésük erősen szubjektív. Kötődhetünk hozzájuk, lehetnek akár a személyiségünk idealizált változatai. Egy autó valójában egy avatar, ami mozgás közben jelképez minket. Mivel egy autó nem egy statikus, hanem egy dinamikus objektum, akarva-akaratlanul is megszemélyesítjük.

MOME X Mercedes-Benz

A design teremti meg a kapcsolatot a technológia és az ember között. Az autótervezésnél ez a tétel különösen igaz: a gépkocsik digitalizálódása, a környezetvédelmi és biztonsági fejlesztésekből fakadóan hamarosan alapjaiban változtatja meg a kapcsolatunkat az autóinkkal. Ezeket a jövőbeni változásokat kutatják a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Formatervező szakának járműtervező hallgatói.

A program 18 éve indult a Mercedes-Benz Design támogatásával, Prof. Stefan Lengyel és Prof. Scherer József vezetésével, akik ma mindketten a MOME professor emeritus-aiként segítik az oktatást. Az egyetem és a Mercedes-Benz együttműködése évről évre megújuló témákon keresztül dolgozza fel a járműtervezés aktuális kérdéseit. A hallgatók nem csak konkrét járművekben, hanem víziókban is gondolkoznak, figyelembe véve az előttünk álló évek gazdasági, szociális és környezeti változásait.

Elit alakulat

A Mercedes tervezői hétről hétre konzultálnak online a csoporttal, nagyjából havi rendszerességgel pedig el is jönnek a sindelfingeni központból Budapestre egy-egy személyes prezentációra. Így az az 5-8 diák, akik ebbe az elit alakulatba bekerülnek, a régió egyik legerősebb járműtervező képzésén vehetnek részt.

A járműtervezésnek van egy sajátos nyelvezete, amin keresztül a tervezők az ötleteiket kommunikálják. Ez egy nagyon expresszív és informatív skiccelési technikát jelent, aminek az alapjait egy első- és másodéveseknek hirdetett felkészítő kurzus biztosítja. Ennek során a hallgatók megtanulják az iparági sztenderdeket, és felvértezik magukat azzal az alapvető skill szettel, amivel aztán az éles feladatokban is megállják a helyüket.

Skiccelés és modellezés

A jó skiccelés elengedhetetlen: minden további lépés ezeken a rajzokon alapul. A CAD modellek, a fizikai modellek, a végső látványtervek mind-mind az első skicceken kell, hogy alapuljanak. Lehet, hogy meglepő, de a mai napig szinte minden autó formája, amit az utcán látunk speciális agyagmodelleken keresztül, profi modellezők segítségével készül. A tucatnyi koncepció közül először méretarányos, majd életnagyságú modellek segítségével választják ki a végleges designt, ami aztán pár évvel később az utcára kerül.

Egy féléves feladat során a hallgatóknak lehetőségük van 1:4-es modelleket készíteniük, amihez a Mercedes-Benz modellezői segítséget nyújt. A félév végi nagy záróprezentációkon, az agyagmodelleken túl már minden hallgató animációkon is bemutatja a tervezési munkáját, sőt, volt már rá példa, hogy VR szemüveggel is körbe lehetett járni az elkészült autókoncepciót.

Iparági ugródeszka

Hallgatóként mindenki a szakmai gyakorlatokra hajt, ez számít az iparági ugródeszkának. A Mercedes is rendszeresen fogad gyakornokokat, de az elmúlt félévben az Audinál és a Porschénél is volt egy-egy hallgató.

Az évek során rengeteg jól prosperáló formatervezőt termelt ki a program, nem csak a Mercedesek, ahol amúgy többen is dolgoznak, de többek között KIÁ-k, Audik, BMW-k, Renault-k és Volkswagenek is viselik a korábbi MOME járműszakosok keze nyomát.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük