fbpx
Nyomj Entert

MORF | Brutalista ékszer

Ékszerek, amelyek jelentéstartalommal bírnak – a belgrádi Morf stúdió alapítói, Nina Lazić és Nemanja Vuksan a brutalista építészet esztétikáját ültetik át kifinomult, szoborszerű ékszerdarabokba. Történetmesélés, divat és design egy termékben. Mutatjuk!

A Morf stúdió 2020-ban jött létre, de története régre nyúlik vissza; Nina és Nemanja egyaránt Belgrádban nevelkedett és tanulmányaikat is ugyanazon az egyetemen végezték, így csak idő kérdése volt, mikor indítják el közös márkájukat.

Ékszerdarabjaik formavilágát az őket körülvevő jellegzetes, modernista építészeti környezet inspirálja. Ez nagy hatással van arra is, ahogyan a világról és a designról gondolkodnak – a tervezőpáros saját tapasztalatait fejezi ki és adja át kortárs kiegészítők formájában.

„A modernista építészet gyerekkorunk óta szerves részét képezi az életünknek. Képzeletünkben ezek a terek mindig különböző utópisztikus világokba sodortak minket. Ma már jobb megértéssel viszonyulunk a hozzájuk fűződő fogalmakhoz, eszmékhez, jelentéstartalomhoz, valamint ahhoz, ahogyan Jugoszlávia formálta őket, és egyúttal a mi gondolkodásunkat is. Nagyon erős érzelmi kapcsolat fűz minket ehhez a beton által dominált környezethez” – mondták el a tervezők.

A személyes tapasztalatok mellett a Morf a kultúrára és Jugoszlávia építészeti emlékezetére is reflektál: 

„Az építészet a történelem lábnyoma, amely megörökíti az adott korra jellemző társadalmi gondolkodást és értékeket. Utazásaink során jöttünk rá, hogy saját kulturális és építészeti élményeink mennyiben különböznek az egykori keleti blokkot alkotó többi ország lakóiétól. A volt Jugoszlávia egy kulturálisan és kreativitásban is sajátos terület, ami nem sok helyre jellemző” – tette hozzá Nina és Nemanja.

Az ikonikus brutalista elemeket megidéző ékszerek vizuális világában az egyszerű geometrikus formák dominálnak; a kollekció egyik jellegzetes központi eleme a brutalista építészetben is előszeretettel használt, egyedülálló dekorációs elemként megjelenő hullámfelület.

További különlegesség, hogy a Morf ékszerek betonból, az alkotópáros által kifejlesztett, egyedi eljárással készülnek. A speciális formulának köszönhetően a Nina és Nemanja készítette fülbevalók, gyűrűk és nyakláncok igazán időtálló darabokká válnak: anyagukban törésállók, ellenállnak a különböző időjárási viszonyoknak és nagyon finom textúrával rendelkeznek.

„Ékszereinket a műhelyünkben, kézzel készítjük; a teljes folyamat körülbelül 20 napot vesz igénybe. A beton egy meglehetősen sok odafigyelést és odaadást igénylő anyag, mivel minden apró hibát őszintén megmutat. Ezért dolgoztuk ki saját módszerünket, amely lehetővé teszi, hogy tartós design tárgyakat tudjunk létrehozni” – emelték ki a tervezők.

Az ékszerdarabok nem csak a formavilág és anyaghasználat szempontjából idézik meg a brutalista építészetet, hanem annak eszmeiségével is összhangban állnak: a Morf által megalkotott kollekció egyáltalán nem harsány, egyszerű gesztusok által válik karakteres kiegészítővé.

A Morf már dolgozik az új kollekcióján, amelyben a beton mellett több hangsúlyt fektet majd a fémmel való kísérletezésre és a férfiak megszólítására is. Addig is nézzetek szét a tervezőpáros weboldalán, és fedezzétek fel a brutalista ékszereket!

Épület fotók: Nina Lazić
Editorial: Marija Savić

Morf | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük