fbpx
Nyomj Entert

Művészpáros | Forms Design

Kis albérletük az irodájuk is egyben, így főzés és teregetés közben is zajlik a közös munka. Míg az egyikük nagyon határozott, a másik gyakran veszik el a részletekben – a kémia mégis nagyon jól működik közöttük. Az általuk tervezett Mix karszékkel az ArtHungry díjat és 2018-ban a Magyar Formatervezési Díjat is elnyerték. Csoma Saroltával és Horváth Mátéval, a Forms Design alapítóival beszélgettünk.

TALÁLKOZÁS

Máté | Az egyetemen találkoztunk először. Egy budapesti workshopon egy csapatba kerültünk, a közös munka tulajdonképpen már akkor elkezdődött, de megjegyzem, nem volt felhőtlen – Saci mindenben ellentmondott nekem, de pont ez tetszett benne. A vonzalom hamar kialakult, egy kis idő múlva már kézen fogva jártunk a közös órákra.

Sarolta | Másodéves voltam, amikor a soproni vasútállomáson először találkoztunk. Innen indultunk el Budapestre, a BME által szervezett több napos workshopra. Emlékszem, egyik este hajnalig beszélgettünk a szálláson. Éppen nagyban ecseteltem valamit a világegyetem kialakulásáról, csillagokról, bolygókról, aztán egy idő után azt vettem észre, Máté már nem válaszol a kérdéseimre; elaludt. De talán mégsem lehettem olyan unalmas, mert az egyetemi közös óráinkra mindketten nagyon lelkiismeretesen bejártunk, ami hát nem feltétlenül az érdekfeszítő tananyagnak és a tanárnak volt köszönhető.

ALKOTÁS

Máté | A munka mindig közös. Mindkettőknek megvannak az erősségei, amikkel tisztában is vagyunk. Elismerjük egymás tudását és hallgatunk a másikra. Persze vannak nézeteltérések, de ezeket objektíven kezeljük. Párként elég nehéz elválasztani a munkát a magánélettől, de próbálkozunk. Ezen nem segít az sem, hogy az irodánk a lakásunk is egyben. A pandémia előtt terveztük, hogy irodát bérlünk, de a sors mégis úgy akarta, hogy maradjunk.

Sarolta | Együtt dolgozunk, bár más ütemben és nem feltétlenül úgy, ahogy mondjuk egy irodában tennénk napi nyolc órában. Mivel pici albérletben lakunk, néha összefolyik a munka az otthoni teendőkkel. Van, hogy eltűnök egy kis időre Máté mellől, mert az ebédet kezdem el készíteni vagy éppen teregetek, de a kis lakásnak köszönhetően mindez egy légtérben zajlik, úgyhogy mindig mindent azonnal meg tudunk beszélni. A közös munka egyébként mostanában kicsit háttérbe szorult, mert nyár óta a zsámbéki székhelyű Alex Fémbútor Kft.-nél dolgozom mint formatervező. Mátéra több feladat nehezedik, de nagyon büszke vagyok rá, mert egyedül is remekül helyt áll.

INSPIRÁCIÓ

Máté | Leginkább a saját bútoraink inspirálnak. Mindig van olyan termék, ami idővel megcsúnyul és a hibái előtérbe kerülnek. Ezeket szeretném kijavítani és továbbfejleszteni. Saci amúgy nagyon jól látja a formákat. Szeretem, hogy tudja, mit hogyan lehet megcsinálni, hiszen ő is mérnök, így tisztában van a gyártási technológiákkal, mégis felszabadultan gondolkozik. Az alapformák általában az ő fejéből pattantak ki, de szinte minden téren kiváló meglátásai vannak.

Sarolta | Máté nagyon dinamikus és rendkívül motivált. Sok barátunk és ismerősünk mondja, hogy a vele töltött idő mindig felvillanyozza őket. A különböző témák iránti lelkesedése másokra is átragad és ez hajt engem is. Szeretem, ahogy hozzááll egy-egy projekthez, ráadásul mindenkinek önzetlenül segít. Határozott és jól átgondolt elképzelései vannak, nem ragad le a részleteknél, ami velem viszont sokszor megesik.

ELISMERÉS VAGY KRITIKA

Máté | Már az elején elmondtuk egymásnak, mit gondolunk a másik munkájáról, ez pedig azóta sem változott. Néha persze nehéz elviselni a kritikát, de az idő megedzett mindkettőnket.

Sarolta | Kettőnk közül én vagyok a keményebb – nyersen fogalmazok és legtöbbször a hibákra fókuszálok. Túlzottan maximalista vagyok, ez pedig nem mindig előnyös. Máté könnyebben dicsér és sokkal pozitívabb. Az elismerés és kritika kellő egyensúlyán amúgy folyamatosan dolgozunk.

(KÖZÖS) ÁLOM

Máté | Sokat álmodozunk – szeretnénk a stúdiót komolyabb szintre emelni és külföldre is kivinni a terveinket, de ehhez még sokat kell dolgoznunk. A közeljövőben szeretnénk egy saját otthont is nagy kerttel, ahol bárányokat tarthatunk.

Sarolta | Máté nagy cicarajongó és az együtt töltött hét év alatt belőlem is azt csinált. Ezért a saját lakás vagy ház projektünk megvalósítása után nagy vágyunk, hogy befogadjunk egy szőrös kis háziállatot.

KEDVENC KÖZÖS SZTORI

Sarolta és Máté | Európán és Magyarországon belül számos helyre eljutottunk már az utóbbi pár évben. Hol kiállításokon vettünk részt, hol pihenntünk és világot láttunk. Volt, hogy meggyűlt a bajunk a helyi rendfenntartókkal, de az is előfordult már, hogy otthon maradt a fürdőruhákkal és törölközőkkel teli bőrönd, amit csak a strand parkolójában vettünk észre. Utaztunk már együtt nem mindennapi lényekkel, egyszer egy bébikaméleonnal is, amiről nem is gondolnánk, milyen gyors tud lenni az ember kezében, ha a szabadsága a tét. Mesélhetnénk a közös hobbijainkról is jó pár történetet – hogyan nem fogtam meg életem halát pár hónappal ezelőtt, vagy Máté hogyan változik vissza minden évben egy pillanat alatt gyerekké a karácsonyi LEGO vonata összeépítésekor. Ezek apró pillanatképek, amelyek színesebbé teszik közös mindennapjainkat.

Fotók: Mohai Balázs
Forms Design | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük