fbpx
Nyomj Entert

NÉGYSZÖGLET – Dragomán György

Megbillent a föld, éles szögben húzott tusfeketék rajzolnak határt, a szigorú vonalakon talán egy sál lilája. Ha fölöttem, ha alattam, mint egy sziget az égben. Itt lakom én. Budapest. 
Forrai Ferenc sorozata.

46 éve, 1973. szeptember 10-én született Dragomán György.

Extra Brut

„az utcáról szépen felszűrődik már a tömeg zaja, egészen megtelt emberrel a rakpart,

(…)

Nem. Hatszázhatvanhárom napja, egy éve és majdnem tíz hónapja nem ittam egyetlen kortyot se. Karesz akkor szedett össze, egy padon aludtam a Népligetben, amikor megtalált, szerencsémre pont ott szokott futni, nem is tudom, hogy ismert meg, amikor majdnem húsz éve nem látott, én persze azt se tudtam, hogy ki az, arra tértem magamhoz, hogy egy lihegő izzadó díjbirkózó méretű szakállas fazon pofozgat és a gimis becenevemen szólít, annyira kivoltam, hogy ahhoz se volt erőm, hogy elküldjem a fenébe, ő meg felnyalábolt és vitt hazafele, csak amikor kiszedett a taxiból, akkor ismertem fel, pedig gimi alatt ő volt a legjobb barátom, piálni is vele piáltam először életemben, vörösboros kólát, mi mást, meg vodka-narancsot. Érettségi után kikerült Amerikába valami sportösztöndíjjal, azóta nem hallottam róla, tizenkilenc év hosszú idő, de ő mégse felejtett el, hazavitt magához, beköltöztetett a kisszobába, rendbe rakott, segített talpra állni, elvitt a csoportba.

(…)

Karesz vett rá erre is, azt mondta, akkor fogom azt érezni, hogy igazán újrakezdtem az életem, ha már rendesen össze tudok jönni valakivel.Igazából nem is gondoltam volna, hogy Ildikó igent mond egy ilyen randira, az utolsó pillanatig nem hittem, hogy eljön, csak akkor, amikor megláttam a kapualjban állni az átlósan csíkos kék-fekete ruhájában, akkor hittem el, hogy tényleg itt van, egészen kiszáradt a szám, amikor megláttam,”

NÉGYSZÖGLET
A Négyszöglet összetartozást jelző szimbolika. A nemzetek és kultúrák hovatartozását, azonosságát a sorozat formákból és színekből szerveződő sajátos kódrendszere mutatja be a visegrádi országok irodalmán keresztül. Városlakók négyszer: Varsó, Prága, Pozsony, Budapest. Négy város, négy szín, egy metszet. Négy ország négy városának négyszögesítése, közös halmaza.

A Négyszöglet legújabb, a HYPEANDHYPER-en megjelenő részei Budapestről szólnak.

A SOROZAT
Az eddig megjelent részek ITT olvashatók.

INTERJÚ
Forrai Ferenccel, a Négyszöglet sorozattal kapcsolatban készült „Budapesti szögletek kilátással” című interjúnk ITT olvasható.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük