fbpx
Nyomj Entert

Nová Ruda óvoda | Liberec, Csehország

A végtelen felfedezés lehetőségét kínálja a gyerekeknek ez a Csehországban található óvodaépület, melyet 2019-ben az Év Épületének választottak a Czech Architecture Award-on. PACE X Hype and Hyper sorozatunk e heti részében most erről olvashattok.

Pár évvel ezelőtt az Észak-Csehországban található Liberec külvárosában a lakosság növekedésének üteme indokolttá tette egy új óvoda létrehozását. A pályázaton a Petr Stolín építésziroda terve nyert, melyben egy transzparens, játékos, nyitott, mégis biztonságos épülettel egyensúlyozták a helyszín egyébként nem túl szerencsés tulajdonságait (egy beárnyékolt, lejtős, kereszteződésben található, viszonylag kis telek).

A belső átriummal és teraszokkal rendelkező épület egyszerre kompakt és szellős. A majdnem áttetsző, üvegszálasműanyag-homlokzat és főfal közötti részen szabadon és biztonságosan mozoghatnak a gyerekek, mint egy biztonságos burokban vagy könnyed buborékban.

A formabontó épület lehetőséget biztosít a gyerekeknek arra, hogy új, a megszokottól eltérő építészeti konfigurációkkal ismerkedjenek meg, miközben ezek a terek az ő igényeik szerint is folyamatosan alakíthatók. Így a csoportszobák sem a hétköznapi, téglalap alakú termek, hanem a kültérrel nagy üvegablakokon keresztül kapcsolatban álló, fluid helyiségek.

“Helyezzünk le két épülethasábot egymással párhuzamosan, majd csomagoljuk egybe őket áttetsző függönnyel úgy, hogy maradjon hely köztük. Pontosan hat egymással párhuzamos falat és a közéjük zárt öt térsávot kapjuk, ebből kettő belső tér, három pedig külső. Ha szabálytalanul perforáljuk a tömör és az áttetsző falakat, máris egy épület méretű, transzparens játékszert kapunk, amely esetünkben egy vagány, anyaghasználatával formabontó óvoda lesz.”

Klobusovszki Péter DLA egyetemi docens

PACE X HYPEANDHYPER című sorozatunkban hétről hétre bemutatunk egy-egy munkát a kelet-közép-európai régió kiemelkedő kortárs középületei közül. 

PACE | Web | Facebook

BME Középülettervezési Tanszék Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük