fbpx
Nyomj Entert

Obama az elhízás ellen

Az amerikaiakkal kapcsolatban legjobban azonosítható sztereotípiák közé sorolnám a kövérséget és butaságot. A kövérség valóban szembetűnő, a butasággal kapcsolatban pedig mindenkit önvizsgálatra kérnék egy esti híradó után, mi sem vagyunk kutyák.

Éppen ezért központi téma amerikában a megelőzése, a tespedő amerikai mozgásra és cukormentes életre szorítása, kezdve a cukros üdítős kannák méretének csökkentésétől, egészen a mozgásgazdag életmód propagálásáig, melybe most a first lady Michelle Obama és beszállt, valamint a Wolff Olins New Yorkból és természetesen a mozgás egyik legnagyobb szponzora, a Nike.

Programjuk, a Let’s Move Active Schools fő problémafelvetése szerint az Egyesült Államok államai közül csak hatban kötelező a testmozgás minden évfolyamban, és három gyermekből csak egy mozog napi rendszerességgel.

tumblr_inline_miun0bYh8p1qz4rgp_580x773

A Nike tehát gondolt egyet és a szép mondatok és gondolatok mögé pénzt és pénzt és pénzt adott, melynek köszönhetően a new yorki kreatívok megtáltosodtak és egy olyan csomagolást adtak a kampánynak, hogy az egészen Budapestig repült hozzánk. Ez nyilván azt jelzi, hogy jól sikerült, mert a gyermekeket (sem) nem lehet már comic sanssal hülyíteni, bármibe is kezdünk a millenniumot követően születettek előtt, annak baromi menőnek kell lennie, hogy átlépje az ingerküszöbüket. Mert ahogy apu mondja; a gyerek nem hülye, csak kicsi. És ez így van, megérdemlik Ők is hogy a legállatabb kreatívok etessék meg őket azzal amit a felnőttek akarnak tőlük.

Ha már tornázni kell, akkor legyen már menő.

A kampány eredetileg nem így szólt amúgy és főleg nem így nézett ki. 2010-ben mikor indul, a fő témák a gyermekkori elhízás és egészséges táplálkozás körül forogtak, ehhez azonban a Nike csatlakozásával hozzáadódtak a “Designed to Move” kampány tapasztalati és jelentése, mely a mozgásszegény életmódot globális járványként írják le.

A first lady nem csak nevét adta a kampányhoz, hanem twitter csatornáját is, és komoly országjárásba is kezdett mely azt jelzi, hogy tényleg nagyon komolyan foglalkoznak a kérdéssel.