fbpx
Nyomj Entert

Ólafur Elíasson X Acute Art | Wunderkammer AR project

Ólafur Elíasson új, Wunderkammer nevet viselő projektjében először használja a kiterjesztett valóságot, melynek segítségével ritka fajokkal és természeti jelenségekkel rendezhetjük be a szobánkat. Kipróbáltuk az Acute Art csapatával közösen tervezett AR élményt!

A digitális technológia felé fordulás nemcsak az online kiállítások számának növekedésével erősödött fel, hanem a művészek és designerek is nyitottá váltak az új technológiákra. Különösen érdekes a virtuális valóság (VR) és a kiterjesztett valóság (AR) esete, hiszen a médium sajátosságaiból fakadó adottságok még nagyrészt kiaknázatlanok, így az alkotók ezen a terepen bátran kísérleteznek. Korunk egyik legizgalmasabb művésze, Ólafur Elíasson is nyitott a digitális megoldások felé, és az Acute Art csapatával együttműködve létrehozta a Wunderkammer-projektjet, melynek segítségével szivárványt, izzó napkorongot, ritka kőzetet vagy szárnyaikkal csapkodó lundákat is köszönthetünk otthonunkban.

Az alkalmazás letöltése után a természeti jelenségeket és élőlényeket tetszés szerint rendezhetjük a térben, némelyik pedig mozogni kezd, ha hozzáérünk vagy telefonunkkal feléjük közelítünk.

„Most, hogy sok időt töltünk bezárva, arra gondoltam, hogy olyasmit készítek, amivel a külvilágot hozhatjuk be otthonunkba. […] Amikor a korlátozásoknak vége, muszáj, hogy tekintetünket a természetre szegezzük, és odafigyeljünk arra, hogy mi történik vele.” – mondja Eliasson az Instagram-oldalán megtalálható bemutató videóban.

Ólafur Elíasson korábbi, nagyméretű installációi és projektjei is a kultúra és a környezet kapcsolatát vizsgálták. Az alkotó gyakran szembesít minket a természet inspirálta elementáris látványokkal, valós testi jelenlétünkkel pedig könnyű belemerülni az Elíasson tervezte terek atmoszférájába. Azt is mondhatnánk, hogy jelen kell lenni – a Wunderkammer-projektben ezt a részvételt próbálja Elíasson a virtuális térbe átültetni, miközben több olyan elemet is használ, amelyek a fizikai térben megvalósult, korábbi műveit idézik (a 3D izzó napkorong például az alkotó egyik, ha nem a leghíresebb munkáját, a 2003-as The Weather Project-et, a szivárvány pedig a Your Rainbow Panorama-t juttathatja eszünkbe).

A wunderkammer-ek, azaz csodakamrák a 17. században váltak elterjedtté. Lényegében arisztokrata magángyűjteményekként indultak, amelyeket a múzeumok elődjeinek szoktak tekinteni. Az ilyen gyűjtemények a világ sokszínűségét mutatták be, hiszen a kamrákba kerülő tárgyak között számos olyan természeti képződmény is szerepelt, amely kuriózumnak számított, de ember alkotta, művészeti tárgyak is helyet kaptak az eklektikus kabinetekben. Ólafur Elíasson azzal idézi meg a wunderkammerek szellemiségét, hogy az alkalmazáson keresztül a világ alkotóelemeit gyűjthetjük és rendszerezhetjük, majd a rendezés után a virtuális természet és valós, otthoni tárgyi környezetünk egyvelegében szemlélődhetünk.

Ólafur Elíasson x Acute Art | WUNDERKAMMER , Studio Ólafur Elíasson, vimeo

A projekt víziója szerint a korlátozások idején a művészet a képernyőkön keresztül utat talált mindenki otthonába, a széles hozzáférés azonban a technológiai elvárások miatt nem valósult meg maradéktalanul. A program jelenleg még csak a csúcskategóriás mobilokkal kompatibilis, az alkalmazás felhasználói felülete pedig nehezen kezelhető.

Ami körbevesz minket, arra kevésbé figyelünk oda, a természetet a csodálatra méltó jelenségeivel együtt is magától értetődőnek vesszük. Elíasson szerint azonban semmi sem magától értetődő. Az épített környezetünkbe ágyazott természeti képződmények (legyen az megtervezett, mint a már említett Weather Project, vagy valós, mint például a grönlandi jégtömbök, amelyeket a művész London utcáin helyezett el 2018-ban) fizikai jelenlétünktől válnak igazán átütővé, ez azonban a Wunderkammerben elmarad. Az AR-projekt egy izgalmas, új irány kezdeti fázisa lehet, vagy csak egy kitérő, amivel Elíasson az elmúlt időszak megváltozott kultúrafogyasztási szokásaira reagált.

Az Acute Art app elérhető ezen az oldalon keresztül.

Fotók: vimeo

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük