fbpx
Nyomj Entert

„Olyan, mint egy bőrönd” | Interjú a Campsule alkotóival

Mobil szálláshely, amely könnyen szállítható, szerszámok nélkül összeállítható, időjárásálló, szigetelt, és számos, digitális technológián alapuló extrával is felszerelhető. Pahor Zsolt és Pahor Richárd új családi vállalkozásba fogott, ennek eredményeként született meg a Campsule hálókapszula. 

A Campsule ötletére az RTL Klub Cápák között címet viselő üzleti showműsorában figyeltünk fel. Pahor Zsolt és Richárd alapítókkal beszélgettünk közös munkáról, a projekt indulásáról, és annak jelenlegi helyzetéről. Interjú!

Ahogyan az a Cápák között című műsorban is elhangzott, Zsolt nagyon kreatív és rengeteg ötlete van, igazi vállalkozó szellemű családapa. Ebből adódóan már több saját vállalkozást is maga mögött tudhat, de a Campsule az első, amit együtt indítottatok el, mint apa és fia. Milyen háttérrel érkeztetek a Campsule-ba? 

Pahor Zsolt: Van egy családi cégünk, ami járműfelépítmények gyártásával foglalkozik. Nemcsak ügyvezetőként dolgozom benne, hanem értékesítőként és tervezőként is. Ha szükséges, mert szorít a határidő, beállok dolgozni a műhelybe is, épp úgy, mint amikor 25 éve elkezdtük a vállalkozást. 

Pahor Richárd: Az elmúlt hét évben Budapesten éltem, villamosmérnöknek tanultam és egy világítástechnikai vizsgáló laborban dolgoztam. Itt fontos tapasztalatokat szereztem az új termékek piacra lépését megelőző folyamatokról. Közben foglalkoztam egy kicsit fotózással, videózással, honlapszerkesztéssel is. A Campsule miatt döntöttem úgy, hogy feladom eddigi életemet, és végleg hazaköltözöm Bajára.

P.Zs.: Ricsivel nemcsak a Campsule-ban dolgozunk együtt, hanem egyre többet segít nekem a másik cégben is, különösen ügyvezetői, pénzügyi területen. Amit legszívesebben csinálok, az a fejlesztés és a tervezés. Az ötleteim jönnek-mennek, sokszor a semmmiből bukkannak fel. Félig komolyan gondolva úgy szoktam fogalmazni: az univerzum sugallja őket. Aztán vagy papírra kerülnek, vagy nem, sokszor csak egy vázlat lesz belőlük, esetleg pár szó, vagy mondat. Ezeket az ötletmagokat szoktam csiszolgatni, farigcsálni, legtöbbször csak fejben. Amikor már látom a tervet egészben is, lerajzolom. Számomra ez jelenti a pihenést, kikapcsolódást a munka után. Persze vannak kedvenc területeim: a street food, a mobil- és gyors házak építése, valamint a turisztika. Van pár ötletem a városunk, Baja turisztikájának megújítására is.

P.R.: Ebből is látszik, hogy apát „kordában” kell tartani: szinte mindig túlgondolja a dolgokat, fejben már egy vagy több lépéssel előrébb jár, mint kellene. Szerencsére hallgat rám. Nekem is sok ötletem van, de tudom, hogy mindig az adott és az azt következő lépésre kell koncentrálni, hogy a végén gazdaságilag is rentábilis legyen a termék. Nem szabad annyira előre szaladni, mindent az üzleti terv alapján kell ütemezni, a rendelkezésre álló források és eszközök figyelembevételével. Ezért osztottuk le így egymás között a feladatokat. 

Hogyan született meg a Campsule ötlete, és mikor döntöttétek el, hogy sorozatgyártott termékké szeretnétek formálni?

P.Zs.: A Campsule először fesztiválszállásnak indult, ez volt az alapötlet – sátorhelyettesítőnek szántam. Fontosnak tartottuk, hogy legyen időjárásálló, biztonságos, zárható és könnyen összeállítható, illetve szállítható. A formája sokat változott az első vázlatokhoz képest: először futurisztikus kinézetű, egymásra helyezhető kapszulákban gondolkodtam, aztán győzött a praktikum és a funkcionalitás.

P.R.: Amikor megépítettük az első, egyszerűbb anyagokból készült térbeli modellt, már megvolt a forma, ami alig változott azóta. Csináltunk pár imázsfotót és megfuttattuk az ötletet az interneten is néhány helyen. Jó lett a fogadtatás, láttuk, hogy nem csak mi gondoljuk úgy, hogy jó termék lehet belőle. Ekkor döntöttünk úgy, hogy elkészítjük az első prototípust, amit a tévében is láthattatok. Ez a modell egyedileg, kézzel készült, és már minden része működött. Sokszor raktuk össze és szedtük szét, ekkor kerültek rá a fogantyúk is, mert rájöttünk, hogy ezek nélkül nem működik az egész koncepció. A sorozatgyártáshoz még változtatni kellett pár helyen a gyárthatóság érdekében, de kimondhatjuk, hogy szériaérett a termék, megindult a gyártás.

Vállalkozásotoknak kezdettől van egy harmadik tagja is dr. Belényesy Károly személyében. Pontosan hogyan oszlanak fel közöttetek a munkafolyamatok, kinek mi a szerepe a vállalkozásotokban?

P.Zs.: Karcsi szintén családtag, ő volt az, akinek egy ballagási ebéd után megmutattam az ötleteimet, a rajzaimat. Rábökött a Campsule terveire, és azt mondta: ez jó lesz, meg kell csinálnunk, vágjunk bele! 

P.R.: Jó csapatot alkotunk mi hárman. Mindenkinek más feladata van, de minden lépést egyeztetünk és mindig közösen döntünk. Apa területe a tervezés, a gyártás. Karcsié az üzletfejlesztés, üzleti tervezés, az enyém az ügyvezetés, az értékesítés és a reklám.

P.Zs.: Igen, szerintem is jó csapat vagyunk, kiegészítjük egymást. Kell a sikerhez Ricsi fiatalos lendülete, közösségi médiában való jártassága, de kell hozzá Karcsi több fejlesztési projektben megszerzett üzleti tapasztalata, és kellenek az én termékgyártásban szerzett ismereteim is. Mi ketten Karcsival már ügyvezetők voltunk saját cégeinkben, ezért lett Ricsi a Campsule ügyvezetője. Ez utólag jó döntésnek bizonyult, bár akkor sokan nem értették, miért egy 25 éves, tapasztalatlan fiatalra bízzuk ezt a munkát. 

P.R.: Közben tovább bővült a Campsule csapata: a menyasszonyom, Kinga, és az öcsém, Ádám is csatlakoztak hozzánk. Kinga a kontrolling, Ádám a gyártás területén erősíti a projektet.

Az első nagyobb löketet a Hiventures inkubátorprogram keretén belül kaptátok, majd a Cápák közül Moldován Andrást is sikerült meggyőznötök az együttműködésre. Pontosan mit kell tudni a Campsule-ról, hogyan működik, és milyen egyéb szolgáltatásokkal, funkciókkal szeretnétek bővíteni? 

P.Zs.: A működése nagyon egyszerű. Olyan, mint egy bőrönd: összecsukáskor az alja és a teteje közé kerülnek be az oldalak, az összecsukott egységeket pedig egymásra helyezve lehet szállítani. Ahogy formálódott az ötlet és végül alakot öltött fizikálisan is, rájöttünk, a Campsule, mint fesztiválszállás csak egy a számtalan felhasználási lehetőség közül. A későbbi fejlesztési fázisokban már tudatosan úgy alakítottuk a terméket, hogy minél szélesebb körben használható legyen.

P.R.: Nagy hangsúlyt kapott a beépített elektronika fejlesztése, mert az csak az alap, hogy a kulcsos nyitáson kívül akár kártyával vagy kódolvasó segítségével mobiltelefonnal is nyitható legyen az ajtó. Az igazi plusz az, hogy megteremtettük a távfelügyelet lehetőségét is: beépített SIM-kártya segítségével tudunk kapcsolatot tartani a Campsule-al, ami további 10 egységgel tud kommunikálni. Távolról tudjuk beállítani, megváltoztatni az ajtókódokat és azok érvényességi idejét. Egy online elérhető, térkép alapú foglalási szolgáltatást szeretnénk majd bevezetni, amin akár mobiltelefonról is foglalható, kifizethető szállás lesz a Campsule, ezzel is segítve az üzemeltetőket. Így a kempingekben, panziók udvarán, vagy akár horgásztavak, kerékpár- és vízitúra útvonalak mentén telepített szállások is elérhetők lehetnek egy egységes felületen. Dolgozunk a napelemes energiaellátáson is, továbbá az egységek hűtésén és fűtésén, hogy egész évben használható legyen a Campsule.

A Campsule hálókapszulát fesztivál-szálláshelyként képzeltétek el első körben, így olyan fesztiválok is megkerestek már titeket, mint a VOLT, Balaton Sound, a Sziget vagy az Everness. A koronavírus miatt rengeteg nagy létszámú rendezvényt és fesztivált lemondtak. Ti hogyan reagáltok erre a kialakult helyzetre? Milyen egyéb célcsoportot szeretnétek még megszólítani?

P.R.: A fesztiválszegmenshez kapcsolódó szálláshely-szolgáltatásunk csak egy része az üzleti modellünknek. Az értékesítés az elsődleges. Nem ijedtünk meg, úgy látjuk, hogy a vírushelyzet hatására sokkal nagyobb hangsúlyt fog kapni a belföldi, egyéni turizmus, és erősödni fog az igény az olcsóbb és könnyen elérhető szálláshelyek iránt. Itt elsősorban a vízi- és gyalogos túrázókra, kerékpárosokra gondolunk.

P.Zs.: Megnyugtatásképpen elmondható, hogy a Campsule belseje mosható, fertőtleníthető, és egy csatlakozó beépítésével megteremtettük az ózonos fertőtlenítés lehetőségét is. Készül a magas oldalfalú egységünk is, amivel a kereskedelem és az ipar szereplőit célozzuk meg. 

P.R.: A hirtelen jött ismertség hatására nagyon sokan érdeklődnek a termék iránt. Számunkra is hihetetlen, de Angliából is több megkeresésünk van olyan cégektől, amelyek a mobilszálláshely-portfóliójukat szeretnék bővíteni. Romániába is eljutott a hírünk, többen jelentkeztek, hogy szeretnék értékesíteni, illetve bérbe adni a terméket.

Milyen fázisban van most a vállalkozásotok fejlesztése, mi a következő lépés?

P.R.: Stratégiai döntéseket kell hoznunk a továbblépést illetően. A Hiventures kockázati tőkebefektetési programjában is tovább szeretnénk lépni a Magvető fázisba. Az előzetes tárgyalásokon pozitív visszajelzéseket kaptunk, már dolgozunk az ehhez szükséges üzleti terveken. 

P.Zs.: A nagy érdeklődés miatt át kell gondolnunk az eddigi gyártásütemezési terveinket: új kapacitásokat kell bevonnunk a sorozatgyártási folyamatba, ezért állandóan tárgyalunk a lehetséges beszállítókkal.

P.R.: Az első egységeink a Lupa Campingben lesznek elérhetők, itt az érdeklődőknek be is tudjuk mutatni a Campsule-t valós környezetben. A kijárási korlátozások feloldása után újraindultak a megszakadt tárgyalások a lehetséges vásárlókkal és felhasználókkal. Már több szervező is jelezte, hogy augusztus 15. utáni ütemezésben fogják megrendezni az elmaradt fesztiválokat, rendezvényeket, és mindenképpen számítanak majd ránk. 

P.Zs.: Kemény munka vár ránk az elkövetkező időszakban, de állunk elébe, és megyünk tovább: fejlesztés, gyártás, értékesítés, újra fejlesztés, gyártás, értékesítés, és így tovább.

Campsule | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük