fbpx
Nyomj Entert

Repülő autó 1959-ből | Curtiss-Wright

Nem csak az elmúlt évek trendje – vagy ha úgy vesszük, hóbortja – a repülő autókkal való kísérletezés. Az 1960-as években a légi közlekedésben jártas Curtiss-Wright vállalat az amerikai hadsereggel karöltve különleges autó fejlesztésébe kezdett. A második világháború után ugyanis úgy gondolták, a kétéltű jármű akár a hétköznapokban is hasznos lehet. Íme a Curtiss-Wright Model 2500 Air Car, ami pont úgy néz ki, mint egy lebegő konzervdoboz.

Az út és akár a víz felett is lebegő autó csővázas alapokra épült és két darab, egyenként 180 lóerős Lycoming repülőgépmotor gondoskodott a levegőbe emelkedéséről. Bár a belteret igyekeztek autószerűvé alakítani a szokványos kormánnyal és műszerfallal, kezelése inkább egy hajóéra hasonlított. A különleges jármű maximum 60 kilométer per óra sebességre volt képes, ami vízen gyorsnak számított.

Hiába bírt el akár 450 kilót, és volt nagyon jól használható csomagtere, rendkívül nehezen lehetett vele manőverezni, illetve a rossz terepviszonyokat sem bírta. Az amerikai hadsereg végül néhány hónapig tartó tesztelés után, 1961-ben leállította a fejlesztését.

Szerencsére mindkét elkészült prototípus fennmaradt. Az egyik az amerikai hadsereg virginiai járműmúzeumában tekinthető meg, a másik pedig New Jersey-ben található – tulajdonosai 2015 végén vették meg az eBay-en, nagyon rossz állapotban.

Forrás: designyoutrust

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük