fbpx
Nyomj Entert

Retro Trabantok, világhírű emberek és mesébe illő viskók | Drvengrad

Pandémia idején nagyon távolinak tűnhet az utazás és a szabadság érzése. Ha valójában nem is, gondolatban pár perc erejére utazzunk el egy különleges világba: Emir Kusturica falujába.

Szerbia nyugati részén fekszik egy csodálatos természeti adottságokkal körülvett hegyi falu, amely nemcsak környezete miatt érdekes, hanem önmagában is kuriózum. A település neve Drvengrad, ami pontos fordításban favárost jelent. A név tökéletesen leírja, hogy a faluban nemcsak az összes ház van fából, hanem minden, ami csak lehetséges. A helységet a Küstendorf és Mećavnik nevekkel is illetik, de mindenkinek egy személy jut eszébe róla: Emir Kusturica, a szerbek egyik legkiemelkedőbb filmrendezője.

Kusturica „Az élet egy csoda” című film forgatási helyszíneként építette fel ezt a piciny falut, hogy minél autentikusabb környezetet tudjon varázsolni filmje számára, éppen ezért az egész településen érezni a hamisíthatatlan Kusturica-életérzést, amit beleng a balkáni romantika. A jellegzetes faházakat, amelyek világsztárokról elnevezett utcákon állnak, színes minták teszik még érdekesebbé. Sétálhatunk a Novak Djokovic utcában, megihatunk egy kávét az Ingmar Bergman és a Diego Maradona utcák sarkán: a rendező csupa általa nagyra tartott emberről nevezte el az apró utcákat. Ezek egyediségét tovább fokozza, hogy kelet-európai oldtimerek sorakoznak az utak mentén.

Emir Kusturica a forgatás után is visszatérő látogatója az etnofalunak, amely a fiatal filmesek állandó találkozóhelye lett. Itt rendezik meg minden évben a Küstendorfi Film és Zenei Fesztivált, egy nemzetközi filmes találkozót, amely helyet ad a külföldi tehetségeknek is. A fesztivált általában az ortodox újév után rendezik meg és távol áll tőle minden olyan fényűzés, ami a filmfesztiválokra jellemző: nincs extravagancia, csak valóság és tehetség.

A fesztivál és a film sikerének hatására a turisták körében is egyre népszerűbb az etnofalu. Nem véletlen, hiszen a mozi mellett kiépült egy szórakoztató negyed is, amelyben föld alatti kosárpálya és egy wellnessközpont is helyet kapott. Az étteremben a megszokott palackozott üdítők helyett csakis helyi szörpök és alkoholos italok kaphatók, hogy fellendítsék az érdeklődést a helyi gasztronómia iránt.

Fotók: Pinterest, Serbian Adventures

Forrás: Andrej Andrejev, Balkaninfo

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük