fbpx
Nyomj Entert

Saját videojátékot fejlesztett a MOME

A MOME Innovációs Központ Kreatív Technológia HUB-jának kutatói a Sombrero nevű stratégiai játékkal válaszolnak a koronavírus kapcsán kialakult helyzetre.

Habár az egyetem hallgatóinak munkái között eddig is gyakran szerepeltek játékkoncepciók (idén például három diplomamunka is), a MOME Innovációs Központ Kreatív Technológia HUB-ja most először készített egyet, amit élesben is tesztelhetünk.

A stratégiai játék a Sombrero címet kapta: a történet szerint a Sombrero-galaxisban keletkezett űrtörmelékek vírusokká mutálódnak, amint elérik a Föld gravitációs szféráját. A vírusok ellen egy lakásban (amit a készítők arról a lakásról mintáztak, amely a kilencvenes évek közepéig Rodolfo, a világhírű magyar bűvész lányának tulajdonában állt) kell védekezni hétköznapi és kevésbé szokványos eszközökkel.

A Sombrero a tower defense játékok logikájára épít. Ezekben saját területeden kell védekezned, különböző védelmi eszközöket bevetve az ellenség ellen. Jelen esetben régi vízmelegítőből előtörő lángcsóvákkal vagy éppen banánhéjjal küzdhetünk a WC-ből és a konyhaszekrényből előtörő gonosz vírusokkal. A játék menete során egyre több kórokozó jön, amelyek ha célba érnek, minket gyengítenek. A pixelgrafika egyszerű és nyers megjelenése jól illik a játék koncepciójához, amely alapvetően az elmúlt időszak furcsa és kényszerű társadalmi-kulturális helyzetére próbál meg humorosan reagálni.

A játék készítésével egy időben lezajlott a ComplexityJam nemzetközi online játékfejlesztő esemény is, melyben a MOME koordinátorként vett részt. A verseny témája a koronavírus-járvány kapcsán kialakult hírdömping és a fake news jelensége volt, a fejlesztők – köztük magyarok is – a témát feldolgozó játékkoncepciókkal álltak elő.

A tizenegy játék az utcai távolságtartás nevetséges helyzeteitől kezdve az újságírók és tartalommegosztók felelősségén át a polgármesteri döntéshozatalig több, az utóbbi időszakban extra figyelmet érdemelt jelenséget is felelevenít.

A verseny fődíját végül a Temp In Charge című játék nyerte (alkotók: Resul Alıcı, Burak Karakas), amelyben egy időre az elnököt helyettesítjük, és döntéseket kell hoznunk a világméretű járvány és a gazdasági helyzet kezelésével kapcsolatban.

A Complexity Jam alatt született játékokat itt találjátok.

A Sombrero résztvevő alkotói, kutatói: Bakk Ágnes Karolina, Erdély Jakab, Nagy Ágoston, Réthi Gábor

Koordináció: Gottfried Judit

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük