fbpx
Nyomj Entert

SOC/MOD 1. rész | Budapest Körszálló

SOC/MOD cikksorozatunkat a budapesti hotelek egyik ikonikus képviselőjével, a Körszállóval indítjuk. Az 1967 szilveszterén átadott szállodában többek között Roger Moore is tiszteletét tette. Mi pedig készítettünk belőle egy miniatűr változatot, amit te is beszerezhetsz a webshopunkban!

Szerző: Kovács Dániel

A hatvanas években Kádár János óvatos nyitásának következtében megugrott a turisták száma Budapesten; nem csak a magyaroké, de a jól hangolt propagandának köszönhetően a külföldi látogatóké is. A minőségi szálláshelyek hiányát felújításokkal és új hotelekkel igyekeztek pótolni, a kor divatjának megfelelően mindenhová toronyszállodákat álmodva: a Blaha Lujza tér mellé, a Margitszigetre, az Árpád híd pesti hídfőjéhez. De végül csak egy ilyen épült meg, a tizenkilenc emeletes Hotel Budapest, ismertebb nevén a Körszálló.

Kilátás a Szilágyi Erzsébet fasor, a Fogaskerekű végállomása és Budapest körszálló felé, 1980. Forrás: Fortepan / Fortepan

A tervező, Szrogh György a KÖZTI befutott építészei közé tartozott – másfél évtizeddel korábban a MÉMOSZ-székház modern épületének társtervezőjeként tett szert kétes hírnévre, hiszen a beköszöntő szocreál elítélte a szakszervezeti székház csillogó „internacionalizmusát”. Szrogh jó hangulatú épületeket tervezett a szocreál alatt is, de amint lehetett, visszatért a modernhez – második Ybl Miklós-díját már a korszakos jelentőségű salgótarjáni Művelődési Házért kapta. Az ezzel csaknem párhuzamosan tervezett és megépült Körszállót sajátos formája nyomán kollégái csak „félig bevert szögként” emlegették – nem véletlenül viseli ezt a címet Verrasztó Gábornak az épületről szóló, 2018-ban megjelent könyve. És ha már internacionalizmus: a budai szálló eredeti neve a Hotel Florida lett volna, ezt azonban már soknak ítélte egy illetékes elvtárs – így lett Hotel Budapest.

A hengeres toronyszálloda a modern vendéglátás ikonja, a hatvanas évek egyik legismertebb megoldása. Receptje végtelenül egyszerű: középen közlekedőmag, körben tortaszelet alakú szobák, a kilátás felé szélesedve. A minta legismertebb variánsa talán Oscar Niemeyer munkája, a Hotel Nacional Rio, amely néhány évvel Szrogh háza után készült el, de elegáns sötét függönyfalával markánsan különbözik attól. Ilyesmiről Budapesten ekkoriban még csak álmodozni mertek az építészek. Bár a Körszálló a maga korában progresszív, csúszózsalus technológiával épült, külsejének hagyományos felépítése, a hengert körbeölelő fehér parapetek némileg tompítják karcsúságát. Az elegáns, csonkakúp alakú lezárás viszont hajószerű kecsességet kölcsönzött a toronynak, legalábbis eredeti állapotában. 

A hengerforma gazdasági szempontból roppant előnyös, hiszen egy olyan épületben, aminek se eleje, se hátulja, minden szobát ugyanolyan áron lehet kiadni. Itt konkrétan kétszáznyolcvanat. Hátránya, hogy megfelelő helyszín kell hozzá. Ezt Budán sikerült eltalálni, bár talán meglepő a választás, hiszen a Városmajor nem tartozik a népszerű turistacélpontok közé. A helyszínt kifejezetten a csendes, pihentető környék miatt választották, bár talán az is szerepet játszhatott a dologban, hogy a közeli Varázs utcában álltak a vezető pártkáderek villái.

Az 1967 szilveszterén megnyílt Körszálló ennek megfelelően elit vendégsereget fogadott: színészek, közéleti figurák és politikusok is megfordultak szobáiban és a tetőtéri bárban, amelyet ötforintos belépődíjjal látogathatott csak az átlagpolgár. Az esélyért, hogy összefuthassunk Roger Moore-ral, Heinrich Böll-lel vagy Szepes Máriával, na meg persze a kilátásért azonban még ez is megérte: a toronytetőről fantasztikus panoráma tárul a Városmajor zöld négyszögére és a mára sűrűn beépült, a magasból mégis zöldnek tűnő budai dombokra.

A szálloda a budai Fogaskerekű végállomásával szemben áll, így a hétvégi kirándulók nyomon követhették az építkezést, amelyről rendszeresen beszámoltak az újságok is. Valódi ismertségét és népszerűségét azonban a Körszálló alapvetően annak köszönheti, hogy rákerült a Magyar Posta modern épületeket ábrázoló sorozatának egyforintos bélyegére, így egy ország nyalogatta éveken keresztül, amikor levelet írt a rokonoknak.

A Hotel Budapest ma is eredeti funkcióját szolgálja, már amikor nincs zárva világjárvány miatt. 1993-1997 között felújították, ekkor építették be vendégapartmanokkal a korábbi tetőteraszt, és ekkor tűnt el a homlokzat eredeti, a Miskolci Üveggyárban készült, ötmillió üvegmozaik-darabkából álló burkolata is. Ezeket a sajnálatos változtatásokat leszámítva a Körszálló ma is eredeti képét mutatja, éppolyan meglepő felkiáltójelként a budai lankák között, amilyennek Szrogh György megálmodta hat évtizeddel ezelőtt.

Képjegyzék:

  • 2. kép: A körszálló makettje, 1964. Forrás: Fortepan / Szabó Lóránt
  • 3-4. kép: A körszálló építkezése, 1966. Forrás: Fortepan / Szabó Lóránt
  • 5. kép: Kilátás az épülő Budapest körszálló teraszáról a budai Vár és a Városmajor felé, 1966. Forrás: Fortepan / Bauer Sándor
  • 6. kép: Körszálló, 1970. Forrás: Fortepan / Bauer Sándor
  • 7. kép: Kilátás a Budapest körszálló teraszáról a Parlament és a budai Vár felé, 1975. Forrás: Fortepan / Bauer Sándor
  • 8-9. kép: Budapest körszálló, hall, 1970. Forrás: Fortepan / Bauer Sándor
  • 10. kép: A körszálló egyik szobája, 1975. Forrás: Fortepan / Bauer Sándor
  • 11. kép: Körszálló, eszpresszó, 1970. Forrás: Fortepan / Bauer Sándor
  • 12. kép: A Budapest körszálló grillterasza, 1969. Forrás: Fortepan / Bauer Sándor
  • 13. kép: Körszálló, eszpresszó, 1975. Forrás: Fortepan / Bauer Sándor

Ha neked is nagy kedvenced a Budapest Körszálló, most itt a remek alkalom, hogy beszerezd a saját, miniatűr példányod!

Kattints és nézd meg a webhsopban!


Saját fejlesztésű SOC/MOD kollekciónkban betonból öntött asztali kiegészítők és egyedi plakátok formájában álmodtuk újra a szocialista modernizmus ikonikus épületeit Kijevtől Budapesten át Karlovy Vary-ig. Csapj le rájuk most a HYPEANDHYPER store-ban! Figyelem: különösen alacsony példányszám!

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük