fbpx
Nyomj Entert

Stimuláló építészet | PORT

Inspiráló és stimuláló enteriőr, amely elősegíti a gyerekek fejlődését, biztonságérzetet nyújt és tanító jelleggel is bír – ilyen lett a lengyel PORT építészei által tervezett óvoda, amely az Odera folyó partján elhelyezkedő Opole város területén található.

Az építészek egy már meglévő épületet újítottak fel és bővítettek különböző funkciókat betöltő terekkel. Az épület fő egységét egy új, szabályos alaprajzú melléképület egészíti ki, amely teljes egészében üvegborítást kapott, elmosva a határt a külső és a belső tér között – ez a megoldás erősíti a Montessori-pedagógiának azon gondolatát, hogy a gyerekek rendszeresen álljanak kapcsolatban a természettel.

A tervezés során fontos szempontként fogalmazódott meg továbbá a régi és az új belső struktúrák megkülönböztetése is, egyedi karaktert adva azoknak: ezáltal az épület megőrzi a nyers, természetes anyagok illatát és bemutatja az enteriőr változásait. A falak nagyrészt megőrzik eredeti, nyers jellegüket, emellett néhány boltozatot betonnal egészítettek ki: a téglaburkolat stimulálja az érzékeket, a betonfalakon megjelenő lenyomatok pedig a zsaluzás műveletét teszik láthatóvá. Az épületen belül az egyes helyiségek különféle belmagassággal és atmoszférával rendelkeznek, így kínálva lehetőséget a felhasználóknak arra, hogy megtalálják a számukra megfelelő légkört. A bújócskázáshoz alkalmas, hangulatos sarkoktól kezdve az exkluzívabb helyekig többféle tér is megtalálható az épületben, így a gyerekek megkaphatják a számukra megfelelő gondoskodást és figyelmet.

Fotók: Stan Zajączkowski

PORT | Web | Facebook | Instagram

Forrás: ArchDaily

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük