fbpx
Nyomj Entert

Szemétfeldolgozó üzem a bulinegyed közepén | Eldorado

Tasnádi Gergely diplomamunkájában a fenntarthatóság és az újrahasznosítás jegyében egy szemétfeldolgozó üzemet vizionált a bulinegyed közepére, mely a kocsmák és szórakozóhelyek műanyaghulladékait összegyűjtve és felhasználva bútorokat és belsőépítészeti elemeket állíthatna elő. Az újrahasznosító tevékenység nem elszigetelve, a városon kívül zajlana, hanem helyben, jól látható terekben, ezzel a kerület lakosainak szemléletváltását célozhatná meg.

Eldorado a bulinegyedre nyersanyagforrásként tekint: az itt található kocsmák, szórakozóhelyek, vendéglátóegységek egyes típusú – főként műanyagból termelődő – hulladékai jól kalkulálható mennyiségben állnak rendelkezésre. Ezt Eldorado hulladékadó formájában gyűjti be. Az újrahasznosítást a holland Precious Plastic egyszerűen és olcsón megépíthető gépei – daráló, extruder, hőprés – végzik. A begyűjtött hulladékból bútorok, tárgyak, belsőépítészeti elemek készülnek, melyeket a kerület lakosai igényeik szerint köztereken vagy lakásfelújításhoz használhatnak fel.

A telepet a Kis Diófa és Csányi utca közötti, tűzfalak által határolt területre tervezte Gergely. A gyárban raktárak, műhelyek és hulladékelosztó mellett közösségi terek, egy alkotótér és egy kiállítótér is helyet kaphatna. Ehhez a Csányi utca 8. szám alatt lévő bérház közös lépcsőházzal kapcsolódhatna, egy L alakú tömböt alkotva. A régi bérházban a tervek szerint üzlethelyiség, mosoda, kávézó és co-working iroda, valamint a műhely vendégdolgozói számára fenntartott lakóegységek találhatók. A szállások előre gyártott, moduláris, a lakók igényei szerint alakítható lakódobozok formájában kerülhetnek ide.

Forrás: Designisso, Építészfórum

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük