fbpx
Nyomj Entert

Szétszerelve | Todd McLellan

Hányszor szereltél már szét, majd össze egy golyós tollat, pusztán unaloműzésből? Míg régen gyermeki kíváncsiság vezérelt bennünket, ma már főként a hiba megkereséséért majd annak kijavításáért bontunk szét eszközöket.

small7

Todd McLellan mégis inkább a gyermeki kíváncsiságot idézi fel tárgyainak szétszerelésével és csoportosításával. Ahogy a több száz, esetenként több ezer apró alkatrészt nézzük, felmerül a kérdés. Miért dobunk ki annyi – néha csak kisebb meghibásodású – használati eszközt? A szétbontott tárgyak rávilágítanak arra, hogy anyagfelhasználásban hihetetlen pazarlóak vagyunk.

small1

small2
McLellan tárgyai, főként vintage cuccok, amiket még valóban szét lehetett szerelni, és újra összeállítani. Az eddigi 500 szétszerelt eszköz között természetesen nem fogunk találni OLED TV-t, se iphone-t, de Blackberry-t igen…
Képein szembeállítja az erős szerkezetű, “időtlen” eszközöket, a mai korlátozott használati és funkciójú tárgyakkal. A precíz elrendezésű képei mellett  fantasztikusan néznek ki a nagy sebességű fotózással készült anyagok is. Mintha egy gépelemek tankönyvben egy robbantott ábrát látnánk valós szerkezeti elemekkel.

httpv://vimeo.com/20843668

A chicagói Museum of Science and Industry-ban május 19-ig megtekinthető McLellan néhány alkotása.

small4