fbpx
Nyomj Entert

Tetőfarm Hongkongban

Ha ismeritek a Perennial Plate nevű oldalt, akkor bizonyára nem fog váratlanul érni titeket, hogy az étkezésben és élelmiszerpiacon milyen trendek nyomulnak tőlünk nyugatabbra. Vagy éppen keletebbre. A Perennial Plate-et két arc működteti, és hetente jelentetnek meg egy-egy riportot olyan helyekről, emberekről vagy eseményekről, melyek érdemben alakítják az étkezés, konyhaművészet jövőjét, vagy csak egyszerűen baromi érdekesek ebben a témában. Olyanokról van szó többnyire, mint a Brooklyn Grange Farm, a Brigth Farms vagy a Gotham Greens.

Legújabb videójuk Hong Kongban és Pekingben készült, s az ott terjedő tetőkert mozgalomról szól. Mondani sem kell gondolom, hogy ezekben a városokban minden négyzetméter zöldterület nagyjából annyit ér, mint ha ugyanakkora területet borítanának be arannyal, szóval az, hogy néhány hong kongi figura vette a fáradtságot és felment a tetőre dinnyét meg tököt termeszteni, óriás hype.

Másrészről üzleti gondolatnak sem hülyeség. Az egyre pénzesedő kínai közép és felsőbb osztályok valószínűleg nem szeretnének testközelből megismerkedni a Kínát lassan hetente érintő élelmiszer ipari botrányokkal, mérgező anyagokkal, adott esetben a még hozzánk is eljutó – ha jól emlékszem – guargumival. Éppen ezért, és a nyugaton és Ázsiában is egyre terjedő “organic food” őrület miatt óriási jövő előtt áll a tetők termőre fordítása.

Amellett, hogy egyszer talán tényleg üzletileg is sikeres modellé válhat a nagyobb tetők termőre fordítása, a kisebb tetők művelése is rengeteg haszonnal járhat. A termelők és a kisebb haszon élvezőinek életére is jó hatással lehet, mint a videóból kiderült. Saját termelésű ételt és termést enni még ott is közérzet javítónak tekinthető, ahol nem küzdenek olyan minőségi problémákkal napi szinten mint Ázsiában, még nálunk is sokkal jobb kiszaladni a kertbe a nagymamánál és leszedni egy paradicsomot, mint hazavinni a tescoból.