fbpx
Nyomj Entert

Új ház, régi köntösben | ORA építésziroda

Ez a csehországi ház a legjobb bizonyíték arra, hogy nem minden az, aminek látszik: bár messziről házromnak tűnik, közelebbről kiderül, hogy gondosan felújított, modern otthon.

A cseh ORA építésziroda már korábban is bebizonyította, hogy a múltat igenis lehet úgy integrálni a jelenbe, hogy abból valami őszinte, élhető, egyszerre szerény, mégis tekintélyt parancsoló eredmény szülessen. Legújabb munkájuk alapját – illetve keretét – egy, a kommunista érában magtárként funkcionáló vidéki ház adta, melyet kényelmes és modern családi otthonná alakítottak.

Fotók: BOYSPLAYNICE

Az építészeket lenyűgözte, milyen épen maradtak a ház téglafalai, ezért úgy döntöttek, ha már eddig ebben a formában állták az idő próbáját, álljanak még tovább – és még stabilabban. Ezért bontás vagy felújítás helyett meglévő állapotukat fixálták és a falak közé építették fel az új házat. Így jött létre új ház a régi rom belsejében.

Az alaprajzhoz az eredeti, magtárrá alakítás előtti állapotot vették mintául, három helyett ugyanakkor két szintet hoztak létre. A homlokzat kiosztásánál már elrugaszkodtak a múlttól, és ahol indokoltnak ítélték, ott új nyílászárókkal látták el a falakat – ez pedig mind a ház frontjának, mind az enteriőrnek előnyére vált.

Ezzel a projekttel szerettük volna demonstrálni, hogy szerintünk hogyan érdemes a régi házakat kezelni. Meg lehet őrizni az autentikusságot – és ehhez nincs szükség a teljes felújításra, ahogy teljes rombolásra sem – úgy is, hogy modern otthont teremtünk.

– olvasható az ORA projektleírásában.

Az építészeket bízták meg a kert megtervezésével is, ahol szintén a megóvásra helyezték a hangsúlyt. A kertet a táj részeként szerették volna meghagyni, így nem hoztak létre éles határokat a telek és a környező természet között.

ORA | Web

Fotók: BOYSPLAYNICE

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük