fbpx
Nyomj Entert

Újjászületett Magyarország egyik legszebb kastélya | Botaniq Turai Kastély

Csaknem tizenöt éven át tartó felújítási munkálatok után ismét régi pompájában látható a turai Schossberger-kastély. A franciaországi Loire-menti kastélyokat idéző szépségű épület teljes műemléki rekonstrukció keretében újult meg és luxusszállodaként él tovább, Botaniq Turai Kastély néven.

A turai Schossberger-kastély 1883-ban épült neoreneszánsz stílusban, Schossberger Zsigmond báró vadászkastélyaként. Építésében kora legfejlettebb technológiáit és technikáit alkalmazták, az utóbbi évtizedekben azonban az egykor modern és fényűző épület igencsak elhanyagolt állapota került. Szinte az utolsó pillanatban láttak neki felújításának 2005-ben: az állandó nedvességnek kitett épület szerkezeteit gombásodás, falait felvizesedés, kéményeit leomlás veszélyeztette.

Fotók: Juhász Norbert

Az egykori főúri rezidencia három ütemben újult meg. A projektnek, mely a BDPST Group beruházásában valósult meg, nagy előnye a rekonstrukciót megelőző alapos háttérmunka, amelyre a restauráláshoz szükség is volt. Ennek köszönhetően mára átfogó képünk van a kastély történetéről, ami komoly művészettörténeti, illetve történelmi hiányt pótol.

A szerkezeti rekonstrukció és a restaurálás mellett a kastély új funkciója – 19 szobás luxusszálloda különböző impozáns rendezvényterekkel – is megkívánta, hogy modern üzemeltetési és kényelmi megoldásokkal lássák el. A cél ezek esetében is az autentikusságra való törekvés volt, így a legkisebb változtatásokkal, diszkréten illeszkednek a kastély eredeti tömegformálásához és hangulatához.

A felújításhoz tartozott még a tíz és fél hektáron elterülő ősfás park rendezése és újratelepítése, valamint a történeti sétautak visszaállítása. A vendégek kedvence valószínűleg a pálmaházra néző kültéri medence lesz, mely – a kastély új nevéhez hűen – örökzöld falak és vízinövényes terasz közepén fekszik.

Építészet: TSPC Kft. és BSE Plan
Felelős tervező: Kádár Mihály
Projektvezető építész: Parai Zoltán, Libárdi Adrienn
Megrendelő: BDPST Group
Fotók: Juhász Norbert, a TSPC megrendelésében

BOTANIQ Turai Kastély | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük