fbpx
Nyomj Entert

Úton a teljes karbonsemlegesség felé | No Footprint House

Holland-Costa Rica-i együttműködéssel készült el a No Footprint House a szigetországban – a háznak igaz, hogy még nem nulla az ökológiai lábnyoma, de már közelít afelé.

Az A-01 építész stúdió sok természetes fénnyel és természetes ventillációval ellátott Costa Rica-i háza példaértékű lehet a jövő építkezései előtt – tervezői legalábbis mindenképpen annak szánták. A trópusi környezetbe tervezett, előre gyártott ház klímáját természetes megoldásokkal tartják hűsen: a motorizált fareluxák egyszerre árnyékolnak és gondoskodnak a szellőzésről, egy részükkel pedig teljesen le is zárható az épület.

A ház egyrészt a környék víz- és villamosvezetékeire kapcsolódik rá, melyeket már szinte teljesen megújuló energiával működtetnek, másrészt napelemekkel is felszerelték azt. Ötletes megoldás energia- és anyagspórolás szempontjából az is, hogy a konyha, a fürdő és a mosókonyha egymás mellett kaptak helyet a ház közepén. Az eredmény: a ház energiafelhasználása során 40%-kal kevesebb szén-dioxid keletkezik, mint a hasonló méretű Costa Rica-i otthonok esetében. A következő fejlesztésekkel már a 60%-ot szeretnék elérni, de a végcél természetesen a teljesen karbonsemleges lakóépület.