fbpx
Nyomj Entert

V4PLUS I Kedvenc lengyel márkáink vol.1

Mindezidáig nem nagyon kerültek a fókuszunkba lengyel design márkák. Na, de most! Be kell vallanunk: a csehekkel és a szlovákokkal szemben elfogultak vagyunk, de csak mert értjük a nyelvüket. A lengyel kicsit más tészta, amiért jobban meg kell küzdenünk. De megéri. Segítünk, hogy a tejkaramellán túl más is eszetekbe jusson a lengyelekről.

Zieta Prozessdesign

A megfáradt héliumos lufi látszatát keltő ülőalkalmatosságra egy korábbi lengyel-magyar design tárgyakat bemutató kiállításon figyeltünk fel. A PLOPP ülőke láttán ott, a STEPS AHEAD kiállításon az volt az érzésünk, mintha Jeff Koons gondolt volna egyet és a tőle megszokott hatalmas fém lufikutyákat bútortervezésre cserélte volna. A különleges bútor tervezője Oskar Zieta, a Zieta Processdesign alapítója, aki nemcsak ennél, de egyéb más bútorainál is alkalmazta az egyedülálló FiDU (Freie Innendruck Umformung – Free Inner Pressure Forming) technológiát. Tulajdonképpen tényleg olyan, mintha egy lufit fújnánk fel: az eljárás lényege, hogy az összepréselt fémlemezek közé magas nyomású levegőt juttatnak, s így érik el a végleges, „rogyasztott” formát. Ennek az innovatív technológiának a kikísérletezése és használata hozta meg Oskar Zieta számára a világhírnevet: többek között bezsebelte a Red Dot Design díjat és a German Design Council díját is. Nemcsak a PLOPP ülőkéket, de a Pakiet, a 3+ és a Rabarbar kollekciót is nagyon szeretjük.

 

Herito

Ha szerettétek a szlovákok Designum magazinját, akkor a lengyelek ugyancsak negyedévente megjelenő Herito folyóirata is tetszeni fog. A közép-európai örökség, s annak mindenféle vetülete jelenik meg a lap hasábjain, lengyelül és angolul – mondanunk sem kell, hogy ezzel 100%-osan azonosulni tudunk, hiszen a HYPEANDHYPER-rel mi is valami hasonlót szeretnénk képviselni, bemutatni. A legfrissebb számot a nőknek szentelték, ahol szó esik például a design meghatározó nőalakjairól és még Nyáry Krisztiánt is megtaláljuk a meghívott szerzők között. Érdekesség, hogy 2018-ban a Dunának, 2017-ben pedig Magyarországnak is szenteltek egy egész lapszámot. Wow!

Porcelanowa

Ha Varsóban jártok, semmi esetre sem tévesszétek szem elől a Porcelanowa design boltot. Ahogy a neve is mutatja, az üzletben a legújabb lengyel kerámia és üveg tárgyakkal találkozhatunk, de akár online is rendelhetünk. A „lengyel kerámia Mekkájában” mi egész biztosan órákat tudnánk eltölteni: csészék, bögrék, tálak, tányérok, tejkiöntők, bonbonierek, vázák a legkülönfélébb stílusban és formában. Nagyon megörültünk, mikor megpillantottuk a webshopban azokat az „összefogdosott” porcelán tárgyakat, amelyeket korábban az Andrássy úti Platán Galériában vehettünk közelebbről szemügyre. Az „Emberek a porcelángyárból” kiállítás a Ćmielów városában működő gyár dolgozóit mutatta be, amikor is kezük nyomát megőrizte a kiégetett porcelán, kobaltkék festék formájában. Egyszerűen odáig vagyunk értük!

Papierniczeni

A papírmárka, amit Európa-szerte ismernek, de senki sem tudja, pontosan hogyan is kell leírni vagy kiejteni a nevüket. A Papierniczeni cuccait látva a „totál minimál” és a „full letisztult” szókapcsolatok jutnak az eszünkbe. Kínálatukban manufakturális keretek között készült határidőnaplók, füzetek, noteszek, asztali naptárak, heti tervezők és minden olyan egyéb kiegészítő szerepel, amely egyik trendi íróasztalról sem hiányozhat. Amire mi nagyon rácsúsztunk, az az asztali tolltartójuk, ami valóban olyan egyszerű (szó szerint) mint egy faék. A Projekt Notes No. 1 füzetkollekciójukat talán Ti is ismeritek. Ha valamiért, hát egy általuk szervezett workshop kedvéért egész biztos elutaznánk Krakkóba.

 

FLAPO

Robert Szwarczyński 2014-ben alapította a FLAPO márkát. Mindig a legkézenfekvőbb, legegyszerűbb megoldásra törekszik a termékek kialakításánál: ez a sallangoktól mentes formavilág a maga természetességével hívja fel magára a figyelmet. A Bauhaus emlékév kapcsán különösen aktuálisnak érezzük DODO asztali lámpát, de a fenyőből készült, műanyag búrás MAX lámpát is elfogadnánk. A MOUSE lámpa esetében a humor is megjelenik: ez a többfunkciós világítótestet helyezhetjük íróasztalra, padlóra vagy akár függőlámpaként is használhatjuk, és ha úgy tartja kedvünk, akár saját kezűleg dekorálhatjuk is. A beton és alumínium felhasználásával készült LAB lámpa pedig olyan, mintha egy miniatűr építési daru költözött volna az íróasztalunkra, a legjobb fajtából.


Hetente jelentkező sorozatunkban olyan cseh, szlovák és lengyel márkákat, design szpotokat mutatunk be, akiket érdemesnek tartunk arra, hogy felkerüljenek mentális design térképünkre. Kedvcsináló guide azoknak, akik a szokásos turisztikai látványosságokon túl másra is kíváncsiak.

 

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük