fbpx
Nyomj Entert

V4PLUS I Kedvenc szlovák tervezőink vol.3

Ha valaki azt gondolná, hogy a szlovákok unalmasak, hát, íme részünkről a cáfolat. Aktuális összeállításunkban jól megfér egymás mellett a mézeskalács retikül és a vegán hátizsák, a szuperszínes FULLOVE ruhakollekció és a letisztult óvárosi design bolt. Ja, és a szomszédban van már ipari műemlékeket bemutató izgalmas térkép is, nem is akármilyen. Ha ezt kihagyjátok, megbánjátok!

 

Lenka Sršňová

Lenka Sršňová a pozsonyi képzőművészeti főiskolán végezte tanulmányait, de megfordult Finnországban és Párizsban is, a nevével fémjelzett márkát 2009-ben alapította. Gyakran inspirálódik más társművészetekből: ennek ékes bizonyítéka a 2018-as FULLOVE névre keresztelt ruhakollekció, amelyben Ľudovít Fulla festő képei ihlették meg Lenkát. Geometrikus kompozíciók, stilizált rózsák, mesebeli alakok vonulnak végig a ruhadarabokon, legyen az kabát, ingruha, leggings vagy épp rövidnadrág (az öltözékek között találunk férfiaknak szánt termékeket is). Egyszerűen nem bírunk betelni ezzel a kollekcióval! Színes, vidám és nagyon játékos – ez kell nekünk, nemcsak napsütésben. Legszívesebben receptre írnánk fel ezeket a ruhadarabokat, mert valahogy sugárzik belőlük az életigenlés, a jókedv, a pozitív energia. Ez persze, nemcsak a FULLOVE kollekcióra igaz: a pöttyös-csíkos BonBon, a 2015-ös színes négyzetekkel operáló, merész és vibráló Colorcode, vagy az ecsetvonásokra építő POP-LINE mellett sem tudunk elmenni szó nélkül. Addig is, míg eljutunk Lenka pozsonyi műtermébe, a webshoppal vigasztaljuk magunkat.

Slávica

Ha Pozsonyban járunk, semmiképp se hagyjuk ki a slávica design boltot. Az üzletet az óváros szívében találjuk, s ha nem is vásárlási szándékkal érkezünk, akkor is érdemes beugranunk: enteriőr kategóriában ugyanis a neves CEZAAR Architecture Prize elismerést is bezsebelte. Ivica Jusková korábbi modell karrierjét maga mögött hagyva – merthogy 2005-ben őt választották a Miss Slovensko győztesének – valósította meg álmát és nyitotta meg az üzletet, ahol kortárs szlovák és cseh designerek tárgyai között válogathatunk. Jelmondatuk ‘Dizajn hory prenáša’ vagyis ’A design hegyeket mozgat meg’.

A Slávica kifejezés egyébiránt Ivica kereszt- és lánykori nevéből (Slávik, vagyis ’fülemüle’) eredeztethető. Van itt minden, aminek egy tisztességes designboltban lennie kell: ékszerek, ruhadarabok, kiegészítők, lakberendezési tárgyak, lábbelik között válogathatunk. Fashion vonalon a mi kedvencünk a ’less is more’ elvét valló BIELA ruhamárka, akik a legjobb minőségű olasz és japán alapanyagokból dolgoznak, leginkább világos árnyalatú darabokat készítenek nőknek és férfiaknak egyaránt (a márkanév a szlovák ’bielá’ kifejezést takarja, ami ’fehér’-et jelent). A bolt tulajdonosának nagy kedvencei a SUGAAR & SUGAAR üvegtárgyai: mi tagadás, nekünk is megindul a nyálelválasztódás a szánkban, amikor ezekre a süteménybúrákra és tortatálakra nézünk. Nyamm!

PAKTA studio

A PAKTA studiót Helena Komanová és Kerim Hudson alapították 2017-ben. Az etikus divat jegyében tervezik és készítik táskáikat, hátizsákjaikat, a funkció-szépség-tartósság-fenntarthatóság négyes jelszava mentén. A mindennapi használatra szánt darabokra a letisztultság jellemző. A mi személyes kedvencünk a rolltop hátizsák, a NATURAL RUKSAK, amely fehérítetlen vászonból készül, rajta a márka védjegyének számító fekete printtel. Kényelmesen elfér benne akár egy 15’’-os laptop is, illetve az apróbb kiegészítőket is könnyen megtaláljuk benne.  Vízálló és vegán.

Másik, „inverz” verzióját, a RUKSAK 2-t a feketemániásoknak ajánljuk. A REZIDENT fazonok ugyancsak kétféle színben, feketében és fehérben, A5-ös méretben érhetőek el – ideális azok számára, akiknek (velünk ellentétben) kevesebb cucc is elég a rohanós hétköznapok túléléséhez. Pénztárcát, övtáskát, övet, kézitáskát és kulcstartót is találunk a webshopban.

Ondrej Gavalda

A fiatal tervezőgrafikust a szlovák designszcénában aligha kell bárkinek is bemutatni. Ondrej Gavalda Pozsonyivánkán született, jelenleg a szlovák fővárosban dolgozik és tanít a helyi képzőművészeti főiskola vizuális kommunikáció tanszékén. Leginkább a különféle kiadványtervezési munkáira figyeltünk fel, így például a Čierne diery társaságnak tervezett térképsorozatára, amely régi, feledésbe merülő ipari műemlékeket mutat be. A Čierne diery tulajdonképpen a szlovákok Hosszúlépés. Járunk?-ja, úgyhogy egész biztosan szót fogunk még róluk ejteni. Gavalda izgalmas grafikai világot teremtett ezeknek az épületeknek: a rizográf technikával készült kiadványokban Pozsony, Besztercebánya, Eperjes, Nagyszombat és Zsolna városok ipari építményei – például lóvasút, csillagvizsgáló, víztározó, malátázó, cellulózgyár – kelnek életre. A tervezőt a kétnyelvű kiadványok tervezéséért 2018-ban formatervezési nívódíjjal jutalmazták. Talán nem meglepő, ha azt mondjuk, a HYPE szerkesztőségének valamennyi tagja rárepülne ezekre a térképekre.

Számos egyéb kiadvány fűződik még Gavalda nevéhez, így például 2014-ben ő tervezhette a Days of Architecture and Design eseményhez kapcsolódó újságot, vagy a Szlovák Nemzeti Galéria DELETE kiállításához készült katalógust. Amiről pedig semmiképpen sem feledkezhetünk meg, az a Face to Face betűrendszer, melyet a Made by Vaculik reklámügynökség felkérésére tervezett. A Tatra Banka pénzintézményt népszerűsítő papírinstalláción a ’private’ és a ’banking’ szavak jelennek meg attól függően, hogy a képet milyen pozícióból szemléljük. A pozsonyi repülőtéren található különleges installáció elkészítésében a bittner print volt a tervező segítségére. Sajnos, mi, egyszerű földi halandók ezt a kompozíciót aligha láthatjuk, ugyanis azt a repülőtér VIP várótermének falára helyezték ki.

 

Petra Toth

Alapvetően mi is a minimálabb cuccokat szeretjük, de mikor szembe jött velünk a Petra Toth márka mézeskalácsos retikülje, nemes egyszerűséggel nem bírtunk neki ellenállni. Pláne, miután megnéztük a készítés folyamatait bemutató videót! A termékpalettán alapvetően ékszereket találunk, hiszen a márka alapítója eredetileg ékszertervező, így jött létre 2002-ben a PETRA TOTH JEWELLERY brand. Petra a szlovák népművészetből nyeri az inspirációt, az ott fellelhető díszítőelemeket transzformálja hol ékszer, hol táska, hol ruha formájában. A Sarra ékszerkollekcióban tarka fülbevalók, nyakláncok, gyűrűk, hajtűk között válogathatunk, a Mileva ékszereken a tradicionális, fehér alapon vörös színű hímzés motívumai köszönnek vissza, a Vtáča kollekció darabjai (jelentése ’madár’) pedig aranyozott sárgaréz és cseh kristály felhasználásával készülnek hol letisztultabb formában, hol pedig teret engedve a gazdag ornamentikának. Ezek után nem meglepő, hogy a Miss Universe Slovakia szépségversenyek győzteseinek is Petra készíti el a különleges koronákat.

 

 

Hetente jelentkező sorozatunkban olyan cseh, szlovák és lengyel márkákat, design szpotokat mutatunk be, akiket érdemesnek tartunk arra, hogy felkerüljenek mentális design térképünkre. Kedvcsináló guide azoknak, akik a szokásos turisztikai látványosságokon túl másra is kíváncsiak.

 

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük