fbpx
Nyomj Entert

Kelet-európai nosztalgia sportruhaköntösben | This is Commitment

Gondolkodtál már azon, mi az összekötő kapocs a retró tornagyakorlatok, a szocreál épületek, a jógaászanák és a mintatervezés között? A This is Commitment lengyel sport- és jógamárka szerint ez a rendszerezettség gyönyörűsége, vagyis a „beautiful order”, ahogyan a tervezők nevezik.

Gollob Lilla írása

A varsói székhelyű márkát tavaly indította útjára Monika Kapłan és Kama Bojarczuk. Korábban mindketten a lengyel Reserved üzletláncnál dolgoztak, de valami sajátba szerettek volna belevágni – így jött létre a fenntarthatóságra és a lokális gyártásra törekvő This is Commitment.

A márka elnevezése az alapítók jóga és divat iránti kettős elkötelezettségére utal. A két, elsőre távolinak tűnő világot a jin és a jang koncepciója alapján kapcsolják össze: értelmezésükben a jóga az állandóságot, a divat pedig a ciklikusságot szimbolizálja. 

A tervezőpáros célja, hogy felfrissítse a jógaruhák piacát és olyan kifogástalan minőségű, hosszú életű darabokat készítsen, amelyek a jógatermeken kívül is hordhatók, amelyek iránt valóban megéri elköteleződni. Eddigi két kollekciójuk összemossa a testmozgás, az otthoni és az utcai viselet hármasának határait: a leggings, a sportmelltartó, a kötött kardigán és az ászana-piktogramos selyemkendő mind a három kontextusban képesek megállni a helyüket. Célközönségükbe a kortalan és kreatív, jógát gyakorló modern nők tartoznak. 

A márka frissessége ellenére is tagadhatatlanul át van itatva nosztalgiával. Mindez nem véletlen, hiszen a tervezéshez elsősorban az egykori keleti blokk sportszimbólumait használják referenciaként: diákolimpiák, tornaórák, ritmikus gimnasztika és sportparádék tárgykultúráját, valamint atmoszféráját dolgozzák át egy kis humorral fűszerezve. Instagram-oldalukon kedvünkre csemegézhetünk azokból a régi hangulatképekből és szocreál épületrészletekből, amelyekből inspirálódnak. Fő vizuális irányelvüket ebből a korlátok közé szorított esztétikából eredeztetik: „Akár szeretnénk, akár nem, ez a fajta esztétikai fegyelem belénk ivódott. Mi megszelidítettük és elneveztük” – mondták el a tervezők.

A markáns színek, formák és szabásvonalak keltette hangulat önkéntelenül is visszarepít minket a múltba. „Erős emlékeim vannak a gyerekkori tornaórákról, amelyeken még mindannyiunknak ugyanolyan dressze volt. Szerettem ezeknek a ruháknak a ritmusát és egyszerűségét” – mesélte nekünk Monika. Kollekcióik valóban magukban hordozzák a retró, furnérral borított falú tornacsarnokok illatát, az elmaradhatatlan tornasor és a mindig ismétlődő gyakorlatok emlékét.

 „A jógát általában ászanák hagyományos sorozataként mutatják be, nekünk viszont pont az volt a szándékunk, hogy valahogy egészen máshogy vizualizáljuk. A márka stratégiáját készítve rengeteg retró tornaképet találtam a harmincas, hatvanas és hetvenes évekből: ezeknek a hangulatát szerettük volna rekreálni” – tette hozzá Monika. Ebből az elképzelésből született meg a Gymnastics Classes című fotó- és videósorozat is a Lengyel Nemzeti Balett táncosaival együttműködésben. A projekt során egy régi lengyel tornacsarnokban hozták egy platformra a jógát, a balettet és a tornasportot, amelyek ugyan különböznek egymástól, mégis mindegyik mozgástípus esszenciája a ritmus és az ismétlés – a rendszerezettség gyönyörűsége, ha úgy tetszik.

Fotók: Magda Wunsche & Aga Samsel

This is Commitment | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük