fbpx
Nyomj Entert

11 kilométer réz egyetlen kabátban | Vollebak

A Vollebak márka egy olyan dzsekit fejlesztett, mely antibakteriális hatásának köszönhetően ellenáll a vírusoknak, gombáknak és baktériumoknak, ráadásul még jól is néz ki. Ezt a kabátot még Stanley Kubrick is megirigyelné, nem véletlenül. A neve: „Full Metal Jacket”.

Az utóbbi időben számos olyan innovatív termékötlet látott napvilágot, amelyek kellően futurisztikus kinézetüknek köszönhetően rögtön berobbantak a designmagazinok nyitóoldalán: kérdés azonban, hogy ezek a különféle maszkok, arcpajzsok, szkafanderek és egyéb science-fiction filmekbe illő kiegészítők vajon használhatók-e egyáltalán. A Vollebak fejlesztése láttán azt gondoljuk, van remény, és igenis lehetséges olyan mindennapi használati tárgyakat tervezni, amelyek 100 év múlva is megállják majd a helyüket.

A Nick és Steve Tidball által alapított márka termékeiben a tudomány, a technológia és a divat egymásra találását láthatjuk, nem is akármilyen kivitelben. A 2016-ban indult brand két évvel az indulást követően bezsebelte a TIME magazin elismerését: napelemes kabátjukat az év találmányának választották 2018-ban. A fiúk nem kispályások, mindig az élen járnak, ha innovációról van szó. Az elmúlt években számos alapanyaggal folytattak kísérleteket: elkészítették a világ első grafén dzsekijét, de vásárolhatunk tőlük eukaliptusz, bükk és alga felhasználásával készült pólót is.

Mostani fejlesztésük a beszédes „Full Metal Jacket” nevet kapta, ugyanis közel 11 kilométer hosszúságú rézszálat használnak fel egy-egy ilyen kabát elkészítéséhez. A nem mindennapi anyaghasználat különlegesen izgalmas látványt eredményez, a kabát pedig minden olyan „szuperképességgel” rendelkezik, ami egy átlagos, de praktikus kabáttól elvárható: víz- és szélálló, jól szellőzik, ugyanakkor kellemes komfortérzetet biztosít hidegebb időben is. Mégis, a 65% rezet tartalmazó dzseki legfőbb tulajdonsága, hogy mindenféle baktériumnak, gombának és vírusnak képes ellenállni, így valószínűleg az elkövetkezendő évtizedekben még nagyobb hangsúllyal jelenik majd meg ez az anyag a textiliparban.

Persze nem a srácok találták fel a spanyolviaszt: a réz jótékony tulajdonságait már az ókorban is ismerték, ebből készültek az egyiptomiak orvosi eszközei is, és emellett az anyag számos más területen is bizonyította már sokoldalúságát (telekommunikációs kábelek, áramkörök, számítógépes alkatrészek, orvostudomány). Itt egy hazai példát is meg kell említenünk: Fábics Karolina a diplomamunkájában egy alternatív formaruha-kollekciót tervezett 2017-ben. „Az elektromos szmog” fantázianévre keresztelt ruhadarabok elkészítéséhez a tervező vörösréz bevonattal galvanizált textileket használt, melynek eredményeképp egy nőies, selymesen csillogó felületekkel játszó kollekció született meg.

A Vollebak szuperkabátjáért azért némiképp a zsebünkbe kell nyúlnunk: a „Full Metal Jacket” ára 995 euró, de ahogy egy jó minőségű famerkabát vagy bőrdzseki sem számít olcsó mulatságnak, úgy a „Full Metal Jacket”-re is tekinthetünk egyfajta befektetésként.

Forrás: Yanko Design

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük