fbpx
Nyomj Entert

A Baltikumból érkezik a MOME új innovációs vezetője

Júniusban foglalja el pozícióját a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Innovációs Központjának új vezetője. A pozíció betöltésére a MOME és a fenntartó Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány tavaly novemberben hirdette meg nyílt, nemzetközi pályázatát, amelyet a lett származású Lāsma Ivaska nyert meg.

A MOME-nak már közel két évtizede célja az intézmény nemzetközi jellegének erősítése, az egyetem a világtérképre való felkerülése. A modellváltással mindez új lendületet kapott: a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány új fenntartóként kimondott céljául tűzte ki, azt hogy 2030-ra a MOME legyen a régió legelismertebb kreatívipari műhelye. A határokon átívelő kapcsolatépítés erősítésének érdekében az intézmény a MOME Innovációs Központ élére nyílt, nemzetközi pályázat segítségével keresett új vezetőt.

Fotó: Bujnovszki Tamás

A tavaly novemberben meghirdetett pályázat és az azt követő kiválasztási folyamat nemcsak példátlan volt magyarországi viszonylatban, de minden várakozást felül is múlt: öt kontinens huszonkilenc országából több, mint százhatvan jelölt adta be pályázatát. Az Egyesült Államoktól Indián át Japánig a világ minden pontjáról érkeztek pályázatok – jelentkeztek vezető szakemberek Latin-Amerika legmagasabban jegyzett magánegyeteméről, francia építész stúdiótól vagy például az Apple-től is.

„Nagyon meglepődtünk, milyen nagy nemzetközi érdeklődést váltott ki az Innovációs Központ vezetői posztjára kiírt pályázat felhívása. A világ minden tájáról érkező jelentkezők száma és felkészültsége lenyűgöző volt és megerősített minket abban, hogy a MOME valóban megcélozhatja az európai designegyetemek élmezőnyét. Az emberek kíváncsisága, érdeklődése ezt bizonyítja” – mondta el Margaret Ann Dowling, a MOME Brand Iroda vezetője.

A beérkezett pályázatokat az egyetem és a fenntartó egyaránt áttekintette, majd konszenzussal hozta meg végső döntését. A kiválasztás folyamata két hónapig tartott, a szempontok között szerepelt az eredeti gondolkodás, az innovációmenedzsmentben szerzett tapasztalat, a közép-európai térség kihívásainak ismerete, a társadalmi és gazdasági problémák iránti fokozott érzékenység, valamint a MOME számára értékes, új kapcsolatrendszer biztosítása.

Lāsma Ivaska

A MOME és az Innovációs Központ jövőbeli víziójának megvalósítására leginkább megfelelő jelöltnek végül a lett származású Lāsma Ivaska bizonyult, aki fiatal és friss perspektívát képvisel. A nyílt innováció és a smart city a szakterülete: az Innovációs Központ vezetői pozíciója előtt Riga innovációs negyedének, a VEF-nek szakmai vezetői pozícióját látta el. A negyed az egyik legnagyobb elektrotechnikai és elektronikai eszközöket gyártó lett vállalatról, vagyis az egykori Állami Elektrotechnikai Gyárról (lettül: Valsts Elektrotehniskā Fabrika) kapta nevét. A gyár főként hordozható rádióiról volt ismert, de mikrokamerákat és repülőgépeket is gyártottak itt. A negyed vezető üzleti szereplői, valamint a rigai önkormányzat tulajdonában álló VEF Kulturas pils elnevezésű kulturális központ együtt hívták életre a VEFRESH nevet viselő innovációs mozgalmat, amelynek célja a VEF-negyed újjáépítése, majd dinamikus innovációs ökoszisztémává, valamint központtá alakítása.

A VEFRESH vezetői pozíciója mellett Lāsma Ivaska egy izgalmas, saját civil projektet is működtet a lett fővárosban Repair Café néven. A Repair Café mozgalom 2009-ben vette kezdetét Amszterdamban, 2012-ben jutott el Lettországba, majd további három évbe telt, mire a Repair Cafe Riga is elindult. A kezdeményezés a felelősségteljesebb fogyasztásra hívja fel a figyelmet: különböző események keretében az elektronikus és digitális eszközök saját kezű javítására tanítja a városlakókat, hogy a fenntarthatóság jegyében ennyivel is kevesebb új terméket vásároljanak.

Szakmai tapasztalatai mellett Lāsma továbbá interdiszciplináris háttérrel rendelkezik, ami különösen értékes a különböző kreatív projektek társadalmi, gazdasági hatásának feltérképezésében. Ahogy Böszörményi-Nagy Gergely, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke is kiemelte „Lāsma mindenekelőtt rendkívül pozitív és dinamikus személyiség, aki egy pillanat alatt képes energizálni a környezetét. Komoly előnyt jelent sokoldalú képzettsége, hiszen matematikából, közgazdaságtanból, urbanisztikából, irodalomból, sőt, még politikatudományból is magas szintű tanulmányokat folytatott. A kiválasztási folyamat során az is kiderült, hogy ambiciózus, tudatos és módszeres vezető, ami elengedhetetlen a MOME nemzetközi célkitűzéseinek eléréséhez”.

Fotó: Bujnovszki Tamás

Nem mellesleg a Baltikum a világ legeredményesebb innovációs ökoszisztémái közé tartozik – ez a régió az állami, önkormányzati, üzleti és civil szereplők hatékony együttműködésében jelentős gyakorlattal rendelkezik. Lāsma Ivaska maga is ilyen háttérből érkezik, hiszen Riga innovációs negyedét pontosan ebben a dinamikus keretrendszerben fejlesztik – ez a megközelítés nemcsak a MOME, de partnerei számára is fontos érték lehet.

Az új igazgató kulcsszerepet fog betölteni az Innovációs Központ hosszú távú fejlesztésében, szakmai stratégiájának és szervezeti modelljének véglegesítésében, valamint a nemzetközi akadémiai, technológiai és üzleti kapcsolatok erősítésében is.

„Kevés designegyetem akad Közép-Európában, ami az innovációt és a társadalmi felelősségvállalást helyezi tevékenységének fókuszába. Hiszem, hogy a MOME a legjobb úton halad ahhoz, hogy nemzetközi szinten elismert intézmény legyen. Izgatottan csatlakozom az Innovációs Központ csapatához, hogy dinamizáljuk partnerségeinket, erősítsük a különböző tudományterületek együttműködését és minél több ígéretes ötletből fejlesszünk működő megoldást” – hangsúlyozta Lāsma Ivaska.

Fotó: Bujnovszki Tamás

MOME Innovációs Központ | Web | Facebook | Instagram
MOME | WebFacebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük