fbpx
Nyomj Entert

Átlátszó szellemautó | 1939 Pontiac Deluxe Six Plexiglas

Amerika első átlátszó autóját még 1939-ben hozták létre. De hogyan alakult a jármű története?

Az egyedülálló 1939 Pontiac Deluxe Six Plexiglast a General Motors szervezésében létrejött 1939-es New York-i World’s Fair Highways and Horizons kiállításon leleplezték le a nagyközönség előtt. A speciális módon összeszerelt autó egy akkoriban nagy újdonságnak számító alapanyag felhasználásával, átlátszó akrilműanyagból készült, ami lehetővé tette, hogy a látogatók megcsodálják a jármű összes alkatrészét. A drámai hatás fokozásának érdekében a csavarok és illesztések krómozott bevonatot kaptak.

A General Motors a Plexiglas anyag kifejlesztésében a Rohm & Haas vegyipari céggel működött együtt. A váz elkészítéséhez a Pontiac négyajtós Touring Sedan modelljének alaprajzát vették alapul. A jármű megépítése állítólag 25 000 dollárba került.

A lenyűgöző szellemautó később az 1940-es New York-i világkiállításon is megjelent, majd a San Franciscóban megrendezett Golden Gate-kiállítás alkalmával megépítették a második átlátszó autót is.

A világkiállításon való megjelenése után a jármű 1942 és 1947 között a Smithsonian Intézet állandó kiállítási darabját képezte. Az 1940-es évek végére azonban a nézőközönség az autó stílusát réginek és elavultnak tekintette. Így később, 1962-ben az autót eladták egy Pontiac márkakereskedésnek, ahonnan pedig Don Barlup autógyűjtő magántulajdonába került.

Az 1939 Pontiac Deluxe Six Plexiglas kétségkívül a mai napig nagyon ritka és egyedülálló darabnak számít.

Forrás: Design You Trust

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük