fbpx
Nyomj Entert

Budapest by Labrosse | Dunapark-ház

Azokon a csíkos napernyős délutánokon néha fül nélküli arcok állnak össze. Oh no! Az egyik szeme sír, a másik meg csak néz. Nesze, a harmadikon Tetris-szerű tömegjelenet – a szín nem számít, illeszkedik a nép. Az erkélyen ácsorgó Vudubaba-család közben persze csendben bomlaszt. Valaki meg már csak félig fért be a sarki kávéházba, úgy gubbaszt. De nem baj, mindjárt délután öt, és holnap szombat! Labrosse Dani különleges karakterei budapesti épületeket özönlenek el itt, a HYPEANDHYPER-en! Böngéssz te is, és találd meg a négy különböző színű, virághajú alakot, ezúttal a Dunapark-házban!

„Egy csomó kedvenc lakóházam van Újlipótvárosban, de talán a Dunapark Kávéháznak otthont adó Pozsonyi úti épületet szeretem a legjobban. Az art deco házba lépve mintha visszarepülnénk a múltba, ahol a formák letűnt korok pompáját idézik. Ez az időtlen elegancia a bérpalota külső vonalaiban is folytatódik. Maga az épület sokkal kevésbé díszített, mint a sorozatom korábbi darabjai.: jól esett, hogy most valami egyszerűbbet rajzolhattam. Ez a fajta letisztultság a figuráimat is talán kicsit jobban hagyja érvényesülni” – mondta el Dani a legújabb munkájáról.

Aktuális feladványunk: keresd meg a képen a négy különböző színű, virághajú alakot!

A Dunapark-ház

A Pozsonyi út 38-40. szám alatt található bérházegyüttes az évek során Dunapark-ház néven vált ismertté. Az 1935-36-ban épült ikonikus újlipótvárosi épülettömb – melyet a Dugattyús házat is jegyző Hofstätter Béla és Domány Ferenc építészpáros tervezett – a maga korában Budapest legkiválóbb, legelegánsabb modern bérpalotájának számított.

Bár a Pozsonyi út és a Szent István park sarkán álló házra a külseje alapján mindenki azt mondja, Bauhaus stílusú, a lépcsőházak az art deco formavilágát tükrözik. A Dunapark-ház alapvetően luxusbérháznak épült, a kényelmi szolgáltatásoktól a dizájnig minden ezt igazolja. A vasbeton lépcsőfokokat például márvánnyal burkolták, középen élénk, kék színű, különleges Emergé gumiszőnyeggel. A lakók kényelmét két lift, zárható gyermekkocsi-tároló és a látogatókat elsőként fogadó házfelügyelő szolgálta. Társadalmi és anyagi helyzetüket olyan további részletek nyomatékosították, mint a beltéri szökőkút, az összefüggő tetőkert és egy speciális szellőzőrendszer, amely a lakásokba friss dunai levegőt engedett.

A földszintre eredetileg mozit terveztek, majd elvetették az ötletet, és 1938-ban itt nyílt meg a ma is működő Dunapark Kávéház, amelyről az épületegyüttes a nevét is kapta.


Budapest by Labrosse című, egy éven át tartó sorozatunkban Labrosse Dani különleges karakterei laknak be, lepnek el ikonikus budapesti épületeket itt, a HYPEANDHYPER-en! Böngéssz te is, és játssz velünk!

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük