fbpx
Nyomj Entert

CEE_RO | szasz zsuzsa bags

Szász Zsuzsa táskáit még egy kedves udvarhelyi barátnőm vállán fedeztem fel először, és azóta is csodálattal figyelem a munkáit. Zsuzsa a Kolozsvári Művészeti és Design Egyetemen végzett, itt született meg diplomamunkájaként a szasz zsuzsa bags ötlete. Kezdetben a táskái saját grafikáival egészültek ki és sokkal élénkebb színvilággal rendelkeztek, a márka azonban azóta sokat változott: az egyedi darabokat a natúr színek, letisztult és egyszerű formavilág jellemzik. A táskákat hagyományos varrástechnikával ő maga készíti el székelyudvarhelyi műhelyében. Interjú!

Mesélj kérlek, honnan indult ez a történet: mi inspirált a táskakészítésben, és miért fontos számodra, hogy a lehető legegyszerűbb formák létrehozására törekedj?

Az egyetem befejezése után hazaköltöztem Kolozsvárról Udvarhelyre, itt pedig lehetőségem volt kialakítani saját egy kis műhelyet, ahol kibontakozhattam. A munkakeresés elmaradt, inkább elmerültem a táskakészítés világában: mivel diploma projektemben is a táskatervezést választottam, egyértelmű volt, hogy ezt fogom folytatni.

Sajnos, az egyetemen a gyakorlati részt nem volt lehetőség teljesen elsajátítani, így a hazaköltözés után a kis műhelyemben autodidakta módon tanultam ki a táskakészítés mesterségét. Nagyon motoszkált bennem az alkotásvágy, csak épp a végkifejlet hiányzott. Kezdetben a grafikus oldalam érvényesült jobban: az általam készített mintákat nyomtattam anyagra, és abból varrtam táskákat vászonból, bőrrel kombinálva. Ez idővel átalakult egy egyszerű, letisztult formavilággá, ahol a bőrt nem csak önmagában használom, hanem ötvözöm zsinórral, vagy fával, ami egy sajátos kiegészítő elem, és tulajdonképpen már a márka védjegye.

Az egyszerű formák kialakítása mellett táskáidra jellemző a szürke-fekete vagy natúr színvilág, és ahogy említetted, a fából készült részletek alkalmazása: a faberakások felfedezhetők a táskák fogantyújában, vagy azok lezáró részeiben. Pontosan milyen típusú táskák képezik a szasz zsuzsa bags alapdarabjait? 

A szasz zsuzsa bags a minimalizmus alapfeltevéséből indul ki, miszerint a kevesebb több. Olyan táskákat tervezek és varrok, amelyek ebbe a mai káoszba üdítő egyszerűséget hoznak. Célom, hogy mindenhol felismerhető, időtálló terméket állítsak elő, jó minőségű bőrből. Elegáns, de nem merev, letisztult, de nem unalmas. Karakteres, határozott vonalvezetés jellemez minden darabot. A táskáim szolid megjelenésükkel hívják fel magukra a figyelmet, belső kialakításuk praktikus, amit újszerű megoldásokkal egészítek ki, mint például a fába rejtett mágnes, ami a záró eleme is a táskának.

Az alapdarabjaim tulajdonképpen két fő koncepcióra épülnek: az egyiknél a fa fogantyús, a másiknál a fa mágneses megoldást alkalmazom. Mindkét koncepcióhoz készítek közepes és A4-es méretű válltáskákat (crossbody), illetve kétféle hátizsákot. A táskák mellett a kollekciót pedig különböző pénztárcák is kiegészítik.

A faelemek többnyire tölgyfából készülnek, a fába rejtett mágnes pedig azért nagyon praktikus, mert nem kell folyamatosan a kinyitással-bezárással bíbelődni, egy nagyon egyszerű és gyors megoldás, amit a táskáimon túl a pénztárcáim esetében is előszeretettel használok.

Sokszor ugyanazt a terméket csiszolgatom, folyamatosan javítok rajta, kicsit átalakítom, keresem a végleges formát. Legutóbb az egyik klasszikus darabot bolondítottam meg egy kis játékossággal: a záró részén található fa mágnes mögé egy árnyékszerű formát tűztem be, ami egy hangsúlyos piros vagy fém színt kapott. Ezzel a megoldással számomra most teljesen újjászületett ez a táska. 

Márkádra nem jellemző a szezonalitás, állandó kollekciódat bővíted bizonyos időközönként. Egyik legújabb terméked a manapság nagy népszerűségnek örvendő övtáska.

Igen, állandó kollekcióm van egyelőre. Nemrég született meg egy újabb termék, a Ghery övtáska.

Többnyire szobrászati elemekből, építészeti megoldásokból nyerek inspirációs forrást: jelen esetben a bilbaói Guggenheim épülete ihletett meg. Az épület formája nagyon futurisztikus, amiről a sebesség, energia, erőteljes vonalak és a haladás jutnak az eszembe. Az övtáskában is ezt a hatást örökítettem meg, amelyhez fém színű bőrt is kerestem. Számomra akkor jó egy dizájn, ha ránézésre elgondolkodtat, és kíváncsivá tesz azzal kapcsolatban, hogyan tölti be funkcionális szerepét. A Ghery övtáska mintájára kis válltáskát is készítettem.

Pontosan hogyan zajlik a munka, amikor egy új prototípusból eljutsz a végtermékig?

Kezdetben több helyi mestert kerestem fel, így betekintést nyerhettem a bőrdíszművességbe. Így születtek meg a bőrtáskák, amiket azóta is folyamatosan alakítok, csiszolok, fejlesztek. Termékeimnél nagy figyelmet szentelek a minőségi anyagokra, precíz kidolgozásokra. Sokszor a már meglévő termék előállítása közben nyerek ihletet egy adott részlet továbbfejlesztéséhez, átalakításához. 2017-ben pedig elnyertem a Start Up Nation program pályázatát, hét új gépre, amelyek elősegítik a minőségi és gyorsabb előállítást. Egy kicsit kibővítettem a műhelyem, és lett egy alkalmazottam is.

Ami az alapanyag beszerzését illeti, kezdetben csak fekete bőrből dolgoztam, amit egy romániai bőrgyárból szereztem be, ezzel is támogatva az országon belüli gyártást. Ennek a hátránya azonban, hogy sajnos nem minden színvilág áll a rendelkezésemre. A szasz zsuzsa bags alapdarabok így fekete-szürke, barna, bordó és bézs színekben kaphatók. A vásárlók igényeire és visszajelzéseire is mindig próbálok figyelni, amelyek néha inspirálnak (és itt csak a funkcionális meglátásokra gondolok), és egyúttal segítenek a táskák minőségének javításában is.

Táskáid nem csak személyesen tőled rendelhetők, hanem a Pebs Concept designer boltban is megtalálhatók, Brassóban, illetve design vásárokon is megjelensz, mint a bukaresti Materia kortárs design vásár. A Materia vásáron most egy új lehetőséget is kaptál: melyek a jövőbeli terveid?

2017-ben vettem részt először egy kolozsvári design kiállításon, ahol azóta is minden eseményen jelen vagyok. 2018-ban az Urban Leather kiállításon vettem részt, Bukarestben, majd 2019-ben a Materia design vásáron: ez az egyetlen olyan romániai design vásár, ahol csak bőrtermékeket lehet vásárolni. Itt nyertem meg a Dalles Go díjat, ami lehetőséget adott egy tanfolyam elvégzésére, Románia egyik legkiemelkedőbb táskatervezője, Otilia Flonta vezetésével. A tanfolyamon szerzett tapasztalataim alapján szeretném majd a táskáimat frissíteni, újragondolni, és az állandó kollekciómat tovább bővíteni.

Ha Erdélyben jártok és tehetitek, látogassátok meg Zsuzsát a műhelyében, és szerezzetek be tőle egy táskát, de addig is, további újdonságokért kövessétek a szasz zsuzsa bags Facebook és Instagram oldalát:

szasz zsuzsa bags Facebook | szasz zsuzsa bags Instagram


CEE_RO sorozat a közép-kelet-európai régió országai közül a Románia területén elő és alkotó, feltörekvő művészek és tervezők munkáit mutatja be, hangsúlyt fektetve a helyi és progresszív designkultúra értékeire.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük