fbpx
Nyomj Entert

Célkövető kamera Japánból

“…és a kamera követi a kilőtt golyót!” Lelkendeztünk a Max Payne akciójelenetein a 2000-es évek elején. Most pedig azon ámulok, hogy az Ishikawa Oku Laboratory (perszehogy) Japánban a Tokyoi Egyetemen megalkotta az első mozgócélpont követő kamerát.

Első hallásra talán nem tűnik újdonságnak, hiszen ügyesebb operatőrök is le tudják követni egy Nadal – Djokovics meccsen a labda mozgását, de már egy pin-pong meccsnél nem követi a kamera a “STIGA” feliratú labda repkedését. Eddig…
Ugyanis a most megalkotott dinamikus célkövető kamera, akár erre is képes lesz.

small1

small2

A rendkívül gyorsan mozgó tárgyak követéséhez még a kamerát se kell megmozdítani. A “trükk”, a kamerában elhelyezett tükrökön alapul melyek ezredmásodpercek alatt reagálnak a tárgyak mozgására, méret és sebességtől függetlenül.
A videóban egy asztalitenisz labda pattogtatásával szemléltetik, hogy valóban tökéletesen működik a rendszer. Míg a ütőn pattog a labda, addig a kamera mindvégig a labda mozgását követi.

small3

httpv://youtu.be/qn5YQVvW-hQ

Az már csak hab a tortán, hogy a mozgásban lévő tárgyakra akár képeket is vetíthetünk.
Képzeljük csak el ezt a technológiát a videoklipek vagy sportesemények világában…
Ez a videó nem ezzel a technikával készült, de ezáltal képet tudunk alkotni, hogy kb. milyen szintű felvételeket tudnánk készíteni vele.

httpv://vimeo.com/39814479