fbpx
Nyomj Entert

DHB X HYPE – Nyitott Stúdiók I VPI BETON

A VPI Kft. a legjelentősebb hazai beton utcabútor tervező és gyártó vállalkozás. Tevékenységüket a folyamatos kísérletezés és új utak keresése jellemzi. Most bepillantást engednek az üzem kulisszái mögé: kiderül, hogyan készülnek a betonbútorok, és a résztvevők kipróbálhatják a VPI saját fejlesztésű betonkeverékeit is. Nyitott stúdiók a HYPEANDHYPER-en!

Szerzők: Mayer Kitti, Farkas-Zentai Lili

A VPI Betonmanufaktúra köztéri bútorok tervezésével és gyártásával foglalkozik. A Dagály sétányon és a Lánchíd budai hídfőjénél is áll egy azokból a betonpadokból, amely az utóbbi időben több rangos nemzetközi díjat (Architizer A+ Design, A’Design Award, European Product Design Award) is bezsebelt. A Kavics névre keresztelt beton ülőbútor tervezője Fülöp Fruzsina, kivitelezője pedig a VPI Betonmanufaktúra. A gigantikus, gömbölyded formájú, letisztult utcabútorban a tradicionális kézi megmunkálás és a mai 3D technológia találkozik egymással: a manufaktúra munkatársai 35 gipsz formatanulmány közül választották ki a végleges formát, további csiszolásra vagy polírozásra nem volt szükség.

Fotók: Rácmolnár Milán (csoportkép: Neogrády-Kiss Barnabás)

Van egy másik köztéri installáció is, amely szintén a VPI Betonmanufaktúrához köthető: a Kálvin téren a reformáció 500. évfordulója alkalmából valósult meg az a különleges projekt, mely 2017-ben elnyerte a Magyar Formatervezési Díjat, vizuális kommunikáció kategóriában. A térre olyan finombeton lapok kerültek, melyeken a reformáció hazai és nemzetközi alakjainak hitvallását olvashatjuk. De nemcsak köztereken, irodabelsőkben, kávézókban is találkozhatunk a VPI Betonmanufaktúra által jegyzett beton kiegészítőkkel: előbbire jó példa a CUBO névre keresztel, textil és beton kombinációjára építő időtálló beltéri ülőbútor, utóbbinál pedig az Espresso Embassy beton ivókútját említhetjük.

A VPI Betonmanufaktúra Nyitott Stúdió eseményének a „betonpéntek” fantázianevet adta, ami korántsem véletlen. Ezen a napon testközelből figyelhetjük meg a beton ezer arcát, kérdezhetünk a tervezés-készítés folyamatairól, s a manufaktúra saját betonkeverékeivel is kísérletezhetünk, ha úgy tartja kedvünk.

Nyitott Stúdió I VPI BETONMANUFAKTÚRA:
Időpont: 2019. október 11., 14:00-18:00 (üzemlátogatás), 18:00-21:00 (betonöntő workshop)
Helyszín: Bay Zoltán Üzleti és Innovációs Park, 1116 Budapest, Fehérvári út 132-144.

Precíz jókedv

A HYPE két apró kérdéssel és persze a rájuk adott válaszokkal szeretné még inkább felkelteni az érdeklődést az adott stúdiók, műhelyek iránt. Mind a tizenöt idén bemutatkozó Nyitott Stúdiónak ugyanazokat a kérdéseket tettük fel. Íme Nagy-Mihály Márk designer válaszai – nagyon fontos a napi legalább 10-15 perces viccelődés.

Melyik három szóval tudnád a legjobban jellemezni a stúdiótokat?

Beton, design, precizitás.

Van valami különleges szokásotok vagy mindennapi, de mégis nagyon sajátos rutinotok a stúdión, csapaton belül? Ha igen, mi az?

Igyekszünk minden nap legalább 10-15 percet viccelődni, ez nagyon fontos a stúdióban. De az egész céget tekintve is remek a hangulat, ami meglepően jól egészíti ki a lehető legjobb minőségre való törekvésünket. Sokszor együtt ebédelünk a műhely dolgozóival. Ez egy kiváló alkalom a tervezés és a gyártás közötti kommunikáció felgyorsítására, bár gyakran végig jelentéktelennek tűnő dolgokról filozofálunk, vagy épp ugyancsak viccelődünk.


A HYPEANDHYPER 2019-ben újra médiapartnere a Design Hétnek, és ennek kapcsán – egy kiállítás és egy záró meglepetés mellett – az októberi eseménysorozatot mintegy felvezetve, cikksorozatban mutatjuk be az idei Nyitott Stúdiókat.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük