fbpx
Nyomj Entert

Élőlényt találtak fél mérfölddel az Antarktisz jege alatt

A geológusok azért fúrtak egy antarktiszi selfjég alá, hogy az üledékből mintát vegyenek, a kutatás során azonban mást találtak.

A British Antarctic Survey geológusa, James Smith a Filchner-Ronne selfjég tanulmányozása miatt töltött hónapokat a Déli-sarkvidéken. Kutatásához mintát kellett vennie a tengerfenék üledékéből, amely közel fél mérföldnyire a jég alatt húzódik.

Húsz órával és húszezer liter forró víz fúrólyukon történő lepumpálásával később került Smith és csapata a tengerfenék szintjére, ahová a mintavételhez szükséges eszközüket, illetve egy GoPro kamerát eresztettek le. A mintavétel többszöri próbálkozásra is sikertelen volt, a videófelvétel visszanézése alatt ugyanakkor egy kőre lettek figyelmesek, amelyet vékony mikrobiális szőnyeg borított.

A felfedezés váratlan, ugyanis a tengerfenék élőlényeinek szüksége van táplálékra, amely általában az elhalt élőlények maradványainak a legmélyebb rétegeket is elérő, apró részecskéiből áll. A jégréteg alatt azonban ilyen típusú forráshoz korlátolt a hozzáférés, csak a víz sodrása által lehetséges, ezért is meglepő, hogy életre utaló jeleket találtak.

Forrás: Wired

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük