fbpx
Nyomj Entert

Favorit I Birinyi Tamás

„A sportcipők iránti szeretetem egészen gyerekkoromig nyúlik vissza. Kosármeccsekre járva elsősorban nem az izgatott, hogy ki az ellenfél, hanem ki milyen cipőt visel. Érdekeltek az új modellek, a technológia és a kinézet. A légtalpas cipőkért pedig kifejezetten rajongtam, hiszen nagyon izgalmas volt érezni és látni minden egyes lépésnél a légbetétek működését. Amikor pedig elhatároztam, hogy én bizony cipőtervező leszek, a rajzaim 70-80%-a légtalpas cipőkből állt.

Az első látható légbetétekkel felszerelt cipő 1987-ben jelent meg, mely a Nike Air Max 1 volt. Megjelenése forradalminak minősült a cipőiparban és a mai napig az egyik legikonikusabb darabja a sportcipők világának. Amikor pedig megtudtam, hogyan, miként tervezték meg ezt a cipőt, teljesen magával ragadott a történet és érthetővé vált, miért is fogtak meg már gyerekkoromban azok a bizonyos légtalpak.

Párizs egyik leghíresebb épülete a George Pompidou Center. Tervezői, Renzo Piano és Richard Rogers azzal tették ezt a létesítményt az építészet meghatározó alkotásává, hogy az épület szerkezetét nem fedték el falakkal, hanem mindent láthatóvá tettek, így létrehozva egy világhírű és formabontó high-tech kulturális központot. 1981-ben egy Tinker Hatfield nevű építész került a Nike-hoz, aki eleinte az irodákkal foglalatoskodott, később azonban belefolyt a cipők tervezésébe is, majd 1985-ben megkapta első saját projektjét. Akkoriban, egy párizsi út alkalmával találkozott először a Pompidou Center épületével, amely olyannyira magával ragadta, hogy első saját tervezésű cipőjének fő inspirációját találta meg benne. Ekkor jött az ötlet, hogy a cipő sarkába helyezett légbetéteket is láthatóvá kell tenni, és így a technológia sem marad rejtve. Így született meg 1987-ben a Nike Air Max 1.

Ahogy említettem, az egyik legmeghatározóbb cipőről van szó, Tinker Hatfield pedig sok másik ikonikus cipő megalkotójaként az egyik legnagyobb cipőtervezővé vált.”

Birinyi Tamás grafikus


Favorit című cikksorozatunkban mai alkotókat kérdezünk meg időről időre arról, mi a kedvenc designtárgyuk és/vagy egyéb művészeti alkotásuk.

 

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük