fbpx
Nyomj Entert

Fenntartható divat Szlovákiából | BAGBET

Alžbeta Irhová sosem tanult divattervezést, mégis az ő nevéhez köthető az egyik legismertebb környezettudatos ruhamárka Szlovákiában. A 2017-ben indult BAGBET megunt, kidobásra ítélt ruhadarabokba lehel új életet, túlgondolás nélkül. Crop toppá alakított férfiingek, komfortos ruhák és sörszállítást megkönnyítő táska kétkerekűre – upcycling, egy kis csavarral.

Legutóbbi, a Čierne diery-t bemutató cikkünkben nem fejtettük ki bővebben, miért épp a BAGBET ruhamárkára esett a „műemlékvédő” srácok választása, amikor szépséghibás printjeik sorsáról döntöttek. Pedig nagyon is kézenfekvő, hogy Alžbeta, vagyis Betka Irhovához fordultak: az ő kezei alatt ugyanis nemcsak a felhalmozott ruhák, hanem a tökéletlennek tartott nyomatok is új életre kelnek. A slow fashion szerelmesei most két legyet üthetnek egy csapásra (legalábbis addig, amíg a készlet tart): a környezettudatos ruhadarabok ezúttal környezettudatos, egyedi csomagolásban érkeznek hozzájuk. De hogyan is indult a BAGBET?

A pozsonyi Comenius Egyetemen zenetudományt hallgató Alžbeta Irhová álmában sem gondolta volna, hogy egyszer majd designmárkát alapít. Három évvel ezelőtt ruhásszekrénye előtt álldogálva döbbent rá, mennyi felesleges és sosem hordott ruhadarabot sikerült felhalmoznia az évek során (klasszikus eset). Hogy kezdjen velük valamit, a barátnőivel szervezett ruhavásárra magával vitt néhány átalakított darabot, puszta kíváncsiságból. A ruhák hamar el is fogytak, s a következő vásárra már tudatosan készült: ideje nagy részét a varrógép előtt töltötte, ingek átalakításával foglalkozott. Mindegyik darabot maga készítette, otthoni műhelyében.

A megunt ruhadarabokkal teli gardrób és az első vásárlói visszajelzések alapján be kellett látnia, most jött el az ő ideje. Pontosabban az újrahasznosítás, avagy a recycling és az upcycling ideje. E kettő közül Betka az utóbbit választotta: a kommersznek és unalmasnak tartott férfiingek crop topokká és más, izgalmas szabású és mintázatú ruhadarabokká alakultak.

Az érdeklődés egyre nagyobb lett a BAGBET-ruhadarabok iránt, az otthoni munkaállomás szűkösnek bizonyult és Betka sem győzte már egyedül – léptéket kellett váltania. Saját műhelyt rendezett be magának Pozsony belvárosában, és second-hand üzletek mellett egy késmárki varrodával is szövetkezett, akik meglévő szabásminták alapján alakítják át az ingeket, sőt, a náluk felhalmozódott maradék textilből nadrágot és szoknyát is varrnak a BAGBET számára.

A fenntarthatóság nemcsak a BAGBET berkein belül fontos, de Betka életében is: a korábban említett vásári, ruhacserés alkalmakat már nemcsak Pozsonyban, hanem Zsolnán, Besztercebányán, Kassán és Poprádon is meghonosították. Ami ezeken a vásárokon megmarad és használható, az nagy valószínűséggel a késmárki varrodához kerül.

Betka gyakran kap egy-egy nagyobb adag ruhát saját vásárlóitól, akik nem tudnak mit kezdeni a megkímélt állapotú, de nem használt textilekkel – éppen ezért kézenfekvőnek tűnt számára, hogy workshopot hirdessen azoknak, akik némi affinitást éreznek mellőzött ruháik átalakítására. A Fashion Recycling Lab csapatával közösen szervez ilyen alkalmakat, főleg fesztiválok és designvásárok alkalmával.

A BAGBET darabok átlagára 40 euró. A varrónők fizetése teszi ki az előállítási költség nagy részét – ez Betka számára különösen fontos, ugyanis szeretné, ha a varrónők megbecsülve éreznék magukat.

A mi egyik személyes kedvencünk BAGBET-től a Shenk sörfőzdével való együttműködés: Betka malátás zsákokat alakított át azért, hogy megkönnyítse a sörösüvegek biciklivel való szállítását.  

Fotók: Ľubo Baran

BAGBET | Web| Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük