fbpx
Nyomj Entert

Hegyi menedék nádfedéllel

A Stuttgarti Egyetem egy új kutatás részeként szélsőséges körülmények között is helytálló, alacsony ökológiai lábnyommal rendelkező, nádfedeles hegyi menedéket épített az osztrák Alpokban.

A SkinOver Reed névre hallgató házat az egyetem Építőanyag Intézetének csapata fejlesztette ki azzal a céllal, hogy a nád, mint alternatív építőanyag lehetőségeit tesztelje alpesi éghajlati viszonyok között.

„Az alpesi építészetben a kő, a beton, a fém vagy a fa használata a jellemző” – emelte ki Anke Wollbrink építész a Dezeennek adott interjújában. A cél itt egy környezetkímélő és megújuló nyersanyagból épített ház létrehozása volt. „Újra felfedeztük a nádban rejlő, szinte a betonnal megegyező, többféle felhasználási lehetőséget” – folytatta. „Ez rögtön elbűvölt minket, és további kutatásokhoz, valamint a nádfedeles menedékház prototípusának elkészítéséhez vezetett. A kortárs nádépületeket is vizsgáltuk és gyönyörű példákat találtunk például Franciaországban, Dániában és Svédországban” – tette hozzá.

Az Ausztria legnyugatibb részén, Vorarlberg vidékén felépített ház tetőburkolata és homlokzata is nádfedést kapott, az épület formája pedig monolitszerűen emelkedik ki környezetéből. A nádburkolat nemcsak hagyományos és környezetbarát építészeti megoldás, hanem számos előnnyel is jár, mivel hőszigetelő tulajdongással bír, ellenáll a viharnak, az esőnek és a fagynak is.

„Ez egy fenntartható, megújuló, széndioxid-semleges erőforrás, amely kiváló alternatív anyagnak bizonyult az épület burkolatához: rövid ellátási láncban előállítható, alacsony energiaigénnyel és -kibocsátással jellemezhető, életciklusa tökéletes, ráadásul károsanyagmentes. Az épület életciklusa végén a nád komposztálható és újra körforgásba kerül” – mondta el Anke.

A kutatócsapat tovább figyeli a szélsőséges éghajlati viszonyok hatásait az épületre, ugyanis a 2600 méteres magasságban található kis házat körülbelül kilenc hónapig hó borítja.

Forrás: Dezeen

Stuttgarti Egyetem | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük