fbpx
Nyomj Entert

HIGHLIGHTS EXTRA | A szlovák design csillagai

Északi szomszédainknál december 10-én este hirdették ki az idei Národná cena za dizajn, vagyis a szlovák design díjak nyerteseit. A nemzetközi zsűri a 2018-ban, illetve 2019-ben készült legkiválóbb designkommunikációs projektek közül válogatott, vidám színekben pompázó fesztiválarculattól a borókapárlat-csomagolásig. Mutatjuk!

Mayer Kitti
designteoretikus

KATEGÓRIÁK

ANIMÁCIÓ ÉS VIDEÓ

Na Peróne v New Yorku 
Onomatopoje – Palko Matia

A „Peronon New Yorkban” című rövidfilm ereje a játékos tipográfia használatában rejlik: a „Nagy Almában” megfordult szlovák színészek eredeti felvételei experimentális tipográfiai megoldásokkal vegyítve jelennek meg.


DIGITÁLIS

„Podivuhodné dejiny umenia s profesorom škrečkom” vagyis „Hörcsög professzor és a csodálatos művészettörténet” – interaktív tartalmak a Szlovák Nemzeti Galéria kiállításán
Fuczik a Kakalík – Ondřej Horák, David Kalika; lab.SNG

Az edukációs céllal készült weboldal izgalmas formában ismerteti meg a legkisebbeket a Szlovák Nemzeti Galéria műalkotásaival: Hörcsög professzor szerethető, vicces karaktere és a magával ragadó történetmesélés kicsiket és nagyokat egyaránt beszippant.


ARCULAT

Ombudsmani hivatal 
Andrej & Andrej – Andrej Barčák, Andrej Čanecký

Hogyan ragadható meg vizuális formában az ombudsman tevékenysége? Az Andrej & Andrej tervezőpáros letisztult, ugyanakkor beszédes arculatban ragadta meg az állampolgári panaszokat vizsgáló tisztségviselők misszióját, amelyből a felkiáltójel sem hiányozhat.


KAMPÁNY

Fest Anča 
Ivana Palečková

A Fest Anča 2018-as kampányában az animáció archetipikus eszközei jelennek meg élénk, vidám színekben, figyelemfelkeltő formában.


KÖNYV ÉS KIADVÁNY

 Čierne diery„Szlovákia elfeledett helyei és ipari műemlékei”, „Elfeledett Pozsony”, valamint „Vasúti víztározók Szlovákiában” kiadványok
Michal Tornyai

A Čierne diery tevékenysége már önmagában figyelemreméltó: a Szlovákia építészeti örökségére fókuszáló valamennyi kiadványa mind tartalom, mind pedig külcsín tekintetében izgalmas, minőségi és hiánypótló.


ÚJ HORIZONTOK

Critical Daily – a tervezőgrafika kritikus gyakorlata
Katarína Balážiková

Az angol nyelvű website-ra nem csak a grafikus szakma képviselőinek érdemes kattintania. Az érdekfeszítő témák felvonultatásán túl a honlap önmagában is izgalmas felhasználói élményt nyújthat azoknak, akik a grafika iránt érdeklődnek: nekünk az állítható „kritikaméter” tetszett legjobban.


CSOMAGOLÁS ÉS TÁRGY

Juniperus borókapárlat 
Pergamen  – Juraj Demovič, Lörinczová Lívia

A Pergamen stúdió a legöregebb, 1905 óta gyártásban lévő borovicska címkéjét frissítette fel, amelyen a borókabogyó stilizált formában jelenik meg. Hagyománytisztelet, modern köntösben.

BETŰ

Manual 
Ondrej Jób

A Szlovákia közterein található, nemzeti színekre hangolt utcanévtáblák az ötvenes évek óta meghatározó elemei az utcaképnek. Az eredetileg kézzel megrajzolt betűkészletet Ondrej Jób tervezőgrafikus mentette át digitális formába, megőrizve ezáltal a Manual Grotesk fontot és annak örökségét az utókor számára.


PLAKÁT ÉS VIZUÁLIS MEGJELENÉS

„Bátorság és kockázat. Száz év design az Iparművészeti Múzeumban” 
Deep Throat Studio – Jozef Ondrík, Matúš Buranovský

A cseh fővárosban működő stúdió nemcsak nevével, de egyéni látásmódjával is felhívja magára a figyelmet, ahogy tette azt a prágai Iparművészeti Múzeum számára készített plakát esetében is: rendhagyó, bátor, mégis könnyen olvasható, s ilyen formában tökéletesen passzol a kiállítás szellemiségéhez is.


TÉR

Livre Paris 2019. Szlovák stand a párizsi Nemzetközi Könyvvásáron 
Ateliér Choma – Pavel Choma, Martin Kubina, Ové Pictures – Michaela Čopíková, Veronika Obertová

Ízléses és funkcionális standot köszönhetnek a szlovákok az Atelier Choma és az Ové Pictures designereinek: a látogatók feje fölött lebegő, önmagába visszatérő szalagot megformáló kijelzőn különféle, a kortárs irodalommal kapcsolatos animált tartalmak jelentek meg.


DIÁK

Czemoji. Cseh emotikonok
Soňa Juríková

A cseh kultúrához kapcsolódó emotikonoknak köszönhetően szórakoztató formában reflektálhatunk a hétköznapok történéseire. Persze leginkább cseh barátaink örülhetnek a vicces eszközparknak, mikor bevásárlólistát írnak vagy épp utazást terveznek (majd egyszer).

ELISMERT ALKOTÓK

Pavol Bálik
TAPASZTALT TERVEZŐK DÍJA

Andrej & Andrej
(Andrej Barčák & Andrej Čanecký)
PÁLYAKEZDŐK DÍJA

Karol Rosmány
A DESIGN TERÜLETÉN NYÚJTOTT HOSSZÚ TÁVÚ KULTURÁLIS TÁMOGATÁS ELISMERÉSÉRE

Pergamen
A DESIGN TERÜLETÉN NYÚJTOTT HOSSZÚ TÁVÚ GAZDÁLKODÁS ELISMERÉSÉRE

KÜLÖNDÍJAK

INNOVATÍV DESIGN

Smart Folder – dobozzá alakítható irattartó mappa a ČSOB (Československá obchodná banka) kereskedelmi bank részére
Jaroslav Vígh, együttműködő partnerek: Ivan Tichý (art director), Dajana Székelyová (copywriter), Anh Doan (head account manager), i+i print

Priestor – noviny pre budúcich tvorcov a obdivovateľov architektúry, avagy „Tér – újság az építészet jövőbeli alkotóinak és csodálóinak”
Ľubica Segečová, Ivana Čobejová


KÖRNYEZETVÉDELEM

Noa! pamutzsebkendők
Katarína Hutníková

Oskar Čepan-díj – kiállításdesign és vizuális megjelenés
Peter Liška


ILLUSZTRÁCIÓ

Maliar a chlapec
Simona Čechová, Martina Rozinajová


KÖZÖSSÉG

Školské písmo (písmo Skolske), avagy iskolai betűkészlet
Ján Filípek, Martina Rozinajová

BRUT.TO
Zuzana Kutašová, Tereza Sejková és csapata


Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük