fbpx
Nyomj Entert

„Hiszünk a mozgás edukációs hatásában” | ZIGZAG Boulder

Moduláris mászófalrendszer, amelyet sziklákhoz hasonlatos geometriai formákká alakíthatunk – ráadásul a korosztály, a mászótudás és a területi sajátosságok függvényében a felhasználók igényeire is szabhatunk. A HardBodyHang ismét új szintre emelte a kültéri sportok színvonalát: bemutatjuk a ZIGZAG elnevezésű sporteszközt, amely idén Magyar Formatervezési Díjban is részesült.

Csepregi Szabolcs és Erdélyi Tamás 2011-ben indította el HardBodyHang névre hallgató saját vállalkozását, amely saját testsúlyos sportgyakorlatok végzésére alkalmas eszközök előállítására fókuszál. Edzőparkjaik számos budapesti helyszín mellett megtalálhatók többek között Norvégiában, Dániában, Ausztriában és Olaszországban.

A falmászás és a beltéri boulderfalak egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, mégis viszonylag kevesen foglalkoznak épített köztéri falak gyártásával. A HardBodyHang a ZIGZAG eszközt még 2018-ban kezdte el tervezni azzal a céllal, hogy a sportág egy könnyen, modulárisan építhető köztéri változatát hozzák létre, elősegítve a minél szélesebb körben való elterjedését.

„A HardBodyHang csapatával folyamatosan keressük a felbukkanó, reneszánszukat élő mozgásformákat és irányzatokat, amelyek köztéren is megjelenhetnek. A boulder mint sportág két és fél éve merült fel lehetséges tervezési irányként, majd csatlakozott a projekthez Gara Bernát, aki aktív mászó és mérnök egy személyben. Ő már korábban is foglalkozott hasonló fejlesztésekkel. Így készen álltunk arra, hogy megvalósítsuk a korábban csak fejekben létező ötletet” – mondták el.

A tervezés során sok kültéri mászófaltípust vizsgáltak meg, de ezek elsősorban játszótérként jelennek meg és a fiatalabb korosztály számára készülnek. A tetra- és oktaéder alapú rendszer a modularitásra fekteti a hangsúlyt, amelynek köszönhetően a falat különböző korosztályokhoz és eltérő mászótudásokhoz lehet igazítani, így azok szélesebb felhasználói rétegeket is ki tudnak szolgálni.

A HardBodyHang eszközeinek nagy részét leginkább külföldön értékesíti, így nem véletlen, hogy a ZIGZAG edzőpark a dán UNO UNIQA Groupnak köszönhetően elsőként Grönlandon fog megvalósulni. „Talán nem árulunk el nagy titkot, hogy a helyi természeti környezetből fakadó kihívások sokat dobtak a termékfejlesztés szakaszán” – tették hozzá. A falmászóknak és a sport szerelmeseinek azonban jó hír, hogy a HardBodyHang csapata már dolgozik azon, hogy új sporteszközük egy budapesti helyszínen is felbukkanjon.

Fontos kiemelni azt is, hogy a csapat 2013 óta majdnem minden évben adományoz egy játszóteret vagy tornapályát hátrányos helyzetű fiatalokkal foglalkozó szervezeteknek, amelynek hagyományát a ZIGZAG esetében is szeretnék folytatni. „Hiszünk a mozgás, a sport és a mászás edukációs hatásában” – emelték ki.

Fotók: Pálmai Gergő

HardBodyHang | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük