fbpx
Nyomj Entert

HYPE | Heti online programajánló

A világ vezető művészeti és design múzeumai nem fogynak ki az ötletekből, újabb és újabb, ráadásul egyre érdekesebb online edukációs anyagokkal jelentkeznek illusztrált oktatóvideók és komplex kurzusok formájában. Ha már tanulás, akkor egy hamarosan induló 3D kurzust is ajánlanánk, kikapcsolódásként pedig sok-sok filmet és egy izgalmas kiállítást a LOOP Gallery szervezésében. Mutatjuk, mit ne hagyj ki a héten!

LOOP Gallery x Mákó Bori: Digitális festészet

A LOOP Gallery a korábbi gyakorlatához hasonlóan most is egy online programmal jelentkezik: ezúttal Mákó Bori Csend című tájkép videóját teszi elérhetővé, amelynek kapcsán a digitális festészet műfajával ismerkedhetünk meg közelebbről. A LOOP Gallery programsorozata kortárs magyar művészek munkáin keresztül vizsgál olyan kérdéseket, mint például, hogy milyen módon válik a tartalomfogyasztás és -gyártás központi médiumává a képernyő, és hogy hogyan mosódik el a határ a valóságos és virtuális között, a digitális platformok használatával.

Mikor: 2020. április 27- május 11.

Hol: online

Bővebben: Esemény


Online 3D kurzus Hlavay Bencével

Április 27-ig lehet jelentkezni a Hlavay Bence által vezetett három hónapos online 3D kurzusra, ami május elején indul, és ahol a Blender program használatának alapjait sajátíthatjuk el. Hlavay Bence a MOME animáció master szakán tanul, emellett pedig a PIROS animáció egyik alapítója, aki a kurzus során egy alapozó bevezetőt követően kötetlen workshopot tart a Hegyező szervezésében. A Hegyező az animáció iránt érdeklődő és a szakma iránt motivált fiatalokat segíti a fejlődésben saját alkotói szemléletükön keresztül, a kurzusra jelentkezni az ő Facebook oldalukon keresztül tudtok.

Mikor: 2020. május 5-től. Jelentkezési határidő: április 27.

Hol: online

Bővebben: Esemény


Gary Hustwit – Helvetica Bonus Footage online!

Dokumentumfilmek készítésekor több órányi olyan felvétel maradhat ki a végleges anyagból, amelyek ugyanolyan értékesek, de a film narratívájába mégsem illettek bele. A világhírű betűtípus, a Helvetica történetét feltáró Hustwit-filmből is kimaradt jó néhány izgalmas képkocka, amelyeket a rendező összefűzött egy 95 perces anyaggá. Az eredeti filmben megszólaltatott grafikusok, például Paula Scher, David Carson vagy Stefan Sagmesiter kimaradt interjúrészleteit most meghallgathatjátok április 28-ig!

Mikor: 2020. április 28-ig

Hol: online


VOULEZ-VOUS UN DESSIN? – rövid művészeti oktatóvideók a Pompidou központtól

Két perces mini videókkal jelentkezik a párizsi Centre Pompidou: a rövid felvételeken a legfontosabb tudnivalókat kapjuk meg egy-egy olyan modern vagy kortárs művészeti irányzatról, amelyek kulcsszerepet játszottak a 20. és 21. századi művészet alakulásában. A kubizmustól, a szürrealizmuson és a pop arton át a body art-ig minden fontosabb tendenciáról találunk anyagot, az elhangzott információk pedig Jochen Gerner rajzaival elevenednek meg.

Hol: online


#karanténtárgyak – Néprajzi Múzeum

Online gyűjtőkampányt indított a Néprajzi Múzeum: mutassuk meg az utókornak a tárgyainkon keresztül, hogy milyen voltak a hétköznapok a járvány idején! A múzeum ezúttal olyan tárgyak fotóit (és a hozzájuk kapcsolódó történeteket) várja, amelyek a karanténban töltött mindennapokban különös jelentőséget nyertek. A karanténtárgy lehet bármi, ami otthon tart, kijuttat, korlátoz, szabaddá tesz, hiányzik, védelmez, veszélyt jelent; amit megtaláltál, elvesztettél, megszereztél, kidobtál, létrehoztál, átalakítottál, és bármi, ami a karantén miatt részévé vált az életednek. Az eddig beküldött tárgyak között ebben a nyilvános Facebook csoportban tudtok böngészni.

Hol: online

Bővebben: weboldal


MoMA ingyenes kurzusok

Modern művészet, fotográfia, háború utáni absztrakt festészet, kortárs művészet, divat mint design… ilyen témákkal indított pár napja ingyenes online kurzusokat a New York-i Museum of Modern Art. A MoMA közleménye szerint a kurzus résztvevői közvetlenül a művészektől és a tervezőktől hallhatnak előadásokat, miközben a múzeum gyűjteményét és tárlatait is közelebbről megismerhetik. Az órákat a Coursera online tanulóprogramján keresztül érhetitek el.

Hol: online


Kelet-európai filmek online

Ezen az oldalon a régió legjobb filmjei között böngészhetünk. A felhozatalban találunk igazi filmklasszikusokat, nehezen vagy máshonnan egyáltalán nem elérhető filmeket, és olyan munkákat is, amelyek az utóbbi évben nyertek el rangos nemzetközi díjakat. Az oldal kifejezetten felhasználóbarát: országok szerint, műfaj szerint és korszak szerint is kereshetünk filmeket. A teljes megtekintésükhöz előfizetés szükséges, de itt is különböző opciók közül választhatunk, akár napi előfizetést is vehetünk, ami remekül jön például egy mozizásra szánt karantén-hétvégén.

Hol: online

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük