fbpx
Nyomj Entert

Kabin a természethez tervezve | Gartnerfuglen Arkitekter

A lélegzetelállító norvég táj szemlélése mellett a szánkózás vagy a síugrás is megoldható az oslói építész stúdió legújabb kabinjának tetejéről.

Játékos válasz a helyi adottságokra, korszerű megjelenés és a norvég építészeti hagyományok felelevenítése – ez mind egyesül a Gartnerfuglen Arkitekter stúdió Thunder Top-nak nevezett kabinjában.

A háromszög alakú épületet egy üvegfolyosó köti össze egy másik, korábban épült faházzal. A vonzóbbnál vonzóbb kortárs kabinok sorában azt hihetnénk, a norvég stúdió formabontó megoldása talán csak egy újabb látványhajhász fogás, valójában azonban a lépcsőzetes tető fontos funkcióval bír: a déli teraszt védi a hideg széltől és az esetlegesen felhalmozódó hótömegtől.

A kabin olyan, mint egy lakható őrtorony, egy ember alkotta orom a Hardangervidda-fennsíkon, mely utóbbit a jégkorszakban a gleccserek formáltak” – mondják a tervezők.

A környéket decembertől márciusig általában több méteres hótakaró borítja, ennek azonban inkább az előnyeit igyekezték megragadni a tervezők. Amikor hó fedi a tetőt, a kabin tökéletes szánkó- vagy síugrópályává válik. Az elsőre furcsának hangzó példa nem is olyan ördögtől való, Sondre Norheim egykori norvég síző például gyakran használta a háztetőket síugrásra.

A kabint a középkori skandináv fatemplomok gyakran használt alapanyagával, ércfenyővel burkolták, a színes ablakkeretek pedig a norvég túraútvonalak színjelzéseit idézik vissza.

Az egy légterű, minimalista enteriőrt olvasósarok kialakítására tökéletes apró zugok és egy létrával megközelíthető félemelet teszi otthonosabbá.

Gartnerfuglen Arkitekter | Web | Instagram

Forrás: Dezeen

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük