fbpx
Nyomj Entert

Kőbe égett nyomok útján | 100 Szikra

Vajon mi történt Ipolytarnóc trópusi őserdejében 17 millió évvel ezelőtt? Bolygónk, még emberek nélkül. A fehér homokkő-sziklafal előtt medvekutya árnyéka suhan el, amint a hatalmas legyezőpálma-leveleket meglebbenti a naplementekor feltámadó hűvös esti szél. A távolban kardfogú vadmacska halk zihálása hallatszik. Vagy valami teljesen más. Te hogyan képzeled? Légy a saját, fiktív ősi természeted csendes megfigyelője, majd örökítsd meg a 100 Szikra ARTWEEK, a Phosphor Prints és az Ipolytarnóci Ősmaradványok által meghirdetett jótékonysági tervezői pályázat keretében. Az egyhetes rendezvényről és az idei designkihívásról Fenyvesi Zsófival, a 100 Szikra művészeti vezetőjével beszélgettünk.

A 100 Szikra 2017-ben egy házibulinak indult, motorosokkal. Aztán minél többször jártak az esemény alapítói Ipolytarnócon, annál inkább azt érezték, hogy a 100 Szikra olyan mozgalommá fogja kinőni magát, amely azt vizsgálja, milyen hatással van egy elfeledett kis falu életére, ha oda szellemi tőke érkezik. Hogyan reflektál erre a helyi közösség? Céljuk választ kapni ezekre a kérdésekre, miközben egy olyan organikusan építkező rendezvényt hoznak létre, amely a bizalmon alapul és az értékteremtésre törekszik – minden változás egy szikrával kezdődik, és ez a szikra ott van mindenkiben.

„Az érintetlenség és tisztaság érzését adja ez a hely. Tényleg, mintha megállt volna az idő, egy olyan idilli gyermekkorba cseppenhetnél vissza, amelyben semmi más dolgod nincs, mint botokat gyűjteni az Ipoly partján, szaladni egy zöld mezőn a bárányfelhők alatt, poros földutakon nagyon gyorsan biciklizni és közben sokat nevetni. Sokszor mindezt saját környezetünkben a megszokás miatt nem tudjuk igazán értékelni. Kell egy új nézőpont, egy utazó, aki rávilágít erre a kincsre. Mi úgy érezzük, ilyen utazók vagyunk Ipolytarnócon. A falu lakói nagy nyitottsággal fogadták a kezdeményezést, és ahogy telik az idő, egyre több barátság születik, épül a bizalom, nyílnak az ajtók. Ez nem megy gyorsan. Fontosnak tartjuk, hogy mi nem kolonizálni jöttünk. Ez az egész nem arról szól, hogy a belvárosi gyerekek lemennek randalírozni vidékre. Nincs olyan, hogy MI és ŐK. Csak MI van, együtt” – mondta el nekünk egy korábbi interjúban Fenyvesi Zsófi.

Az esemény jó értelemben vett, megmásíthatatlan felfordulást hoz Ipolytarnóc életébe. Az alkotóhéten megvalósuló természetművészeti installációk egyrészt erősítik a közösségi kohéziót, másrészt kiemelik a környék szépségét is. Ez a hely valahogy minden ide látogatóban megteremti a megérkezés érzését. Fürödni az Ipolyban, kirándulni egy nagyot, több millió éves lábnyomokat keresni az Ipolytarnóci Ősmaradványok park szervezett túráin: minden adott. 

Kevesen tudják, de ez a vidék maga az „ősvilági Pompeii”. Egy majd 20 millió évvel ezelőtti vulkáni katasztrófa következtében olyan ősmaradványokat találhatunk itt a mai napig, mint a cápafogakkal hintett tengerparti föveny, a szubtrópusi erdő hatalmas, megkövesedett fái vagy az egzotikus növénylenyomatok. Ezekre a különleges környezeti adottságokra reagál a 100 Szikra legújabb design-kihívása is. A tavalyi év „Be a spark” tipográfiai pályázata után 2020-ban inkább az illusztrátorok, rajzolók figyelmét szeretnék felkelteni. 

„Minél jobban beleástuk magunkat az őstörténet ezen kis szeletébe, minél többször láttuk saját szemünkkel is az ipolytarnóci ősmaradványokat, annál inspirálóbbnak tűnt ez a téma. Rengeteg tudományos cikket olvastunk már, de még így is hiányoznak bizonyos puzzledarabok – a kőbe vésődött lábnyomok mellett ugyanis nem találtak egyből csontvázakat, így az, hogy ezek milyen állatok lehettek, sokszor feltételezéseken alapulnak. Nekünk pont ezek a hiányzó darabok az izgalmasak. Egy 17 millió évvel ezelőtti őserdő vízpartjára invitáljuk a tervezőket, hogy lerajzolják a képzeletbeli flórát és faunát” – mondta el Zsófi.

A „Mi történt Ipolytarnóc trópusi őserdejében 17 millió éve?” című pályázatot a 100 Szikra az Ipolytarnóci Ősmaradványok csapatával karöltve, az élénk színű, limitált példányszámú nyomatairól ismert Phosphor Prints-el közösen álmodta meg. Ghyczy Diána és Huszti Andrea munkáit már régóta figyelemmel kísérik, nagyon örültek az együttműködésnek. „Végre valaki formába önti azt a régi vágyunkat, hogy a rendezvény kapcsán nagyon menő, limitált szériás, tematikus grafikákat lehessen hazavinni és a falra tenni” – jegyezte meg Zsófi.

A zsűritagok által kiválasztott, legjobb munkák nagyméretű, limitált szériás risoprint formájában valósulnak majd meg, amelyek eladásából származó hasznot teljes egészében egy meghatározott helyi közösségi célra fordítanak. A beérkezett munkákból Ipolytarnócon és később Budapesten is szerveznek majd kiállítást.

A beküldési határidő: 2020. augusztus 20. A pályázattal kapcsolatos további részletekért erre a linkre kattintsatok!

100 Szikra | Alkotóhét és Házibulit idén 2020. augusztus 29. és szeptember 5. között rendezik meg Ipolytarnócon. A részletes programmal és folyamatosan frissülő új infókkal kapcsolatban kövessétek figyelemmel az esemény Facebook- és Instagram-oldalát!

100 Sparks | Web | Facebook | Instagram

Phosphor Prints | Facebook | Instagram

Ipolytarnóci Ősmaradványok | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük