fbpx
Nyomj Entert

Liget: Alkonyattól hajnalig #02

A Ligetes sorozatunk második részében a Petőfi Csarnokot, illetve a helyére épülő Új Nemzeti Galéria épületét mutatom be.

A PeCsa alkonya. Kereken harminc éven keresztül működött Budapest egyik ikonikus koncert- és klubhelyszíne. 1985-ben a Petőfi Csarnok – Fővárosi Ifjúsági Szabadidő Központ a Karthago koncertjével nyitotta meg kapuit. Évtizedeken át töretlenül szolgálta ki a közönséget mind hazai, mind nemzetközi előadókkal. Az itthoni nevesebb előadók közül szinte mindenki koncertezett itt, de fellépett még többek között a Faith No More, ZZ Top, Alice In Chains, Kasabian, David Byrne, Robert Plant, Björk, a Placebo, Morrissey, Roni Size, RUN-DMC, a KISS, Sepultura, az Anthrax, Slayer, Iron Maiden vagy pl. még a Nevermind album előtt a Nirvana is ’89-ben. Sajnos, az épület egyre kevésbé vagy egyáltalán nem tudott megfelelni a kor kihívásainak. Teljes körű rekonstrukció a megnyitása óta nem történt, így szinte borítékolható volt, hogy a kultikussá vált hely sorsa előbb-utóbb megpecsételődik.

A Petőfi Csarnokot Halmos György és Tihanyi Judit építészek tervezték. 1990-ben Ybl-díjat kaptak érte.

Az Új Nemzeti Galéria hajnala. Ma már nyoma sincs a PeCsának, helyére a tervek szerint a 2021-ben megnyíló Új Nemzeti Galéria épül, amely a magyarországi és az európai képzőművészet modern kori fejlődésének folyamatát dokumentáló múzeum lesz. A 19. század elejétől a jelenkorig gyűjti, őrzi s mutatja majd be a magyar és az egyetemes művészettörténet kiváló alkotásait. A múzeum egyben művészettörténeti tudományos kutató hely is lesz, amelyben a műtárgyakra vonatkozó alapkutatás folyik, így az intézmény a művészettörténeti és a muzeológiai módszertani megújulás bázisa lesz. 

Az épületet a Pritzker-díjas japán SANAA építésziroda tervezte.

 

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük