fbpx
Nyomj Entert

Nyitni a tájra | Fránek Architects

A csehországi Óriás-hegységben található ház átmenet a táj és a tulajdonosok között: a hatalmas üvegablakok és a puritán enteriőrök teret engednek a használók személyiségének és a táj karakterének.

Az Óriás-hegység (Krkonoše) egy érintetlen mezejére épült ház nem csak azért kapott archetipikus formát, hogy illeszkedjen a mesebeli tájhoz, mely nevét a hegység mesebeli szelleméről, egy óriásról kapta. A tervező Fránek Architects annak a háznak az alaprajzát követte, mely az új épület helyén állt évszázadok óta.

A lejtős terepen álló épület alagsori bejárata egy kültéri medence felé nyílik. A műútról nyíló főbejárat az épület túloldalán, a földszinten található. Az alagsor vasbeton, míg a ház többi szintje fa szerkezetű. A homlokzatot a vörösfenyő határozza meg, az enteriőrök pedig hófehérben folytatják a havas táj képét.

A minimalista koncepciót az építész, Zdeněk Fránek így magyarázza: „Az ilyen puritán egyszerűségű házakkal kapcsolatban az a tapasztalatom, hogy használójuk erős személyiség. Olyasvalaki, aki biztos elképzelésekkel és értékekkel rendelkezik. Aki elfogadja, hogy a ház külseje is változik az idővel, igazodik a természethez, az harmóniában van a világgal.”

Hasonlóan költőien ír az enteriőrökről is: „A belső terek tisztasága lehetővé teszi a gondolatok szabad áramlását és kiemeli a használók személyiségét és intellektusát, amelyek végül megtöltik a teret.”

Fránek Architects | Web

Fotók: Petr Polák

Forrás: sajtóanyag

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük