fbpx
Nyomj Entert

„Olyan ez, mint egy vizuális memória”

Klasszikus, kicsi, fekete. Megválogatja, hogy mit jegyez fel benne, minden oldalt gondosan megkomponál. Bár néha a gyorséttermek WC-kódjai is helyet kapnak a bőr kötésű notesz sárgás lapjain. Hasznos infó ez is. Vidák Zsolt illusztrátorral beszélgettünk egy kicsit a firkálásról, a sketchbookokról, könyvekről, írókról.

Miért pont Moleskine?
Kivételes, minőségi sketchbook, ezért komolyan veszem és jobban odafigyelek arra, hogy ne töltsem meg firkákkal, jegyzetekkel, telefonszámokkal, címekkel. Imádom, hogy bőrkötésű, sárgás kemény belívvel. Sokan szeretik, hogy a hátsó borító belsején van egy zseb, de én még nem tudtam ezt kihasználni. Csőtollat használok a rajzoláshoz. 0.1-0.3 mm. Fontos, hogy ilyen rajzeszköznél nem szabad a tollat sokáig a papíron tartani (foltot hagy), ezért határozott kézmozdulatok kellenek a rajzoláshoz. Minden oldalpárt megkomponálok. Figyelek arra, hogy izgalmas látvány legyen. Sokszor utólag vonalkázok, pöttyözök, befejezem a kompozíciót. Rengetek sketchbookot rajzoltam már tele (kb. 30-40 darab A4-es és A5-ös mérerűt) úgy, hogy kb. 4-5 oldal, amit ki lehetne emelni belőlük, a többi csak firka, vázlat, telefonszámok, feljegyzések. Utóbbiak nem túl izgalmasak grafikailag.

Mindig nálad van?
Attól függ. Vannak időszakok, amikor magamnál hordom. Szeretek reggelente kávé mellett rajzolni. Facebookról, Fortepanról, hírportálokról. Van a számítógépemen egy mappám, ahová érdekes képeket mentek le, azt is megnyitom, ha nem találok rajzolni valót.

Általában mikor rajzolsz bele? Ha éppen várakozol, ha látsz valami olyat, vagy valami eszedbe jut?
Metróban, otthon, strandon, utcán, sörözőben. Mindent lerajzolok, ami megfog valamiért. Emberek, testtartások, tárgyak, régi autók, utcák, stb. Szeretem leírni a napjaimat zanzásítva. Néhány szavas mondatokkal, amiket inkább csak én értek. Fel szoktam jegyezni érdekes emberek neveit, idézeteit, idegen szavak értelmezését. De sokszor leírom gyorséttermek toalett kódját is.

Milyen hamar telik be egy-egy ilyen notesz?
Ezt 2013-ban kezdtem el és most a háromnegyedénél járok. Általában egy hagyományos sketchbookom kb. 1-2 hónap alatt betelik. 2010-ben legyártattam 50 darab A4-es és 50 darab A5-ös sketchbookot. Azt hiszem, jó ideig nem kell újat vásárolnom majd.

Gyűjtöd? Elrakod őket?
Igen, megvan mind. Időnként előveszem őket. Nagyon izgalmas újra elolvasni, milyen dolgok, történések érdekeltek régebben. Nehezen tudom abbahagyni a nézegetésüket. Olyan ez, mint egy vizuális memória. A másik ilyen a könyvespolcom. Elég végignézni a szerzőkön, címeken és rengeteg olvasott emlék jut eszembe.

Az insta tageknél kiemelted Bukowskit – számodra ő mit jelent?
Két könyvét olvastam eddig. Nagyon megfogott a nyelvezete és a történet-mesélése. Jó Bukowskit olvasni, az ember nem tudja letenni. De rengeteg író meghatározó a számomra. Poe, Csehov, Bulgakov, Borges, Cortázar, Pelevin, Dickens, Joyce, Updike, Kosztolányi… Nagyon hosszú a lista.

Nézzétek meg Zsolt munkáit a weboldalán és az Instagramon!

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük