fbpx
Nyomj Entert

Rejtőzködő Hollandia

Gondolom a Google Maps online elérhetőségét követően, senkinek sem az az első, hogy egy rendszertelepítés után azonnal felpattintsa a Google Earth-öt. Az Earth 2005-ös debütálása óta kicsit vesztett népszerűségéből, de bizonyára emlékszünk még a random keresgélésekre, tengerpartok és lakatlan szigetek feltérképezésére.

A 2005-ös verzióban bizony voltak furcsaságok is jócskán. Az elmosódott életlen légi felvételektől kezdve a rossz illesztéseken át, találkozhattunk pl. a híres holland “mozaik mezőkkel” is. Mára már lehet tudni, hogy ezekre a területekre bizony nemzetbiztonsági okokból küldték rá a Photoshop Stained Glass effektet.
Az még érthető, hogy az USA bizonyos légibázisokat, üzemagyag-raktárakat bizonyos okokból megpróbált titokban tartani, na de a békés Hollandia miért?

small2

Erre a furcsaságra figyelt fel Mishka Henner brit fotós. 2011-es Google Earth böngészésének az eredményei egy elég szép kis sorozat, melyben a durván körvonalazott, merész mozaikkockákból kirakott, színes titkos területeket gyűjtötte össze.

Henner meglátta a cenzúrában a művészi tartalmat, ahogy a kormány gondosan eltakarja a kíváncsi szemek elöl a szigorúan titkos (nyilván) tulipán mezőket…
Henner 106 oldalas könyve a Google Earth titkos használhatatlan területeiről potom 50£-ért megrendelhető.

small1 small3 small4 small5