fbpx
Nyomj Entert

Salone ’19 // vol. 01 – Design vezérelt tech óriások

Néhány napja, vagy kicsit több, de véget ért a Salone del Mobile Milánóban, így belefogtunk annak értelmezésébe, hogy mit láttunk a saját szemünkkel, a social mediában és a hagyományos sajtóban, valamint közleményekben. Baráti és más beszámolókból is jegyzeteltünk, hogy azonosítsunk néhány trendet, amelyek bár nem lesznek sem meglepőek, sem váratlanok, de mégis bizonyossággal szolgálhatnak a jövőről alkotott benyomásaink felől. Megpróbálom majd ezeket a témákat linkekkel és sok képpel, de kevés szöveggel alátámasztani.

Design vezérelt tech óriások

Ez az alcím eleve tévedés, hiszen minden eddigi tech óriás design vezérelt volt eleve, tekintve hogy saját termékeket állítanak elő, de most már kimondhatjuk, hogy egyre nagyobb hangsúllyal vannak jelen design vásárokon és kiállításokon ezek a cégek: az Apple, Google, Samsung után az LG és a Bang & Olufsen is itt mutatja be egyes termékeit a CES mellett.
Persze, máshogy és másmilyen termékeit várjuk ezen óriásoknak itt, mint Las Vegasban, de szerintem ez nekünk jóval érdekesebb.

LG / Foster + Partners

Az LG ahogy írtuk is, már a CES-en bemutatta felcsévélhető ( 🙂 ) televízióját, de most Milánóban Európában is láthatóvá tette végre. A készüléket a Foster + Partners segített formába önteni, valamint új, építészeti inpirációjú funkciókkal felruházni. Hála égnek.

A tv így innentől nem csak zárt “zero view” és nyitott állapotokban működik, hanem van pl.: egy negyedig nyitott funkció is amikor atmoszférát vagy képeket állíthatunk be rajta, hogy egy vékony sávon fussanak az infók, vagy a mood. A feltekerhető televízióval egyelőre legalább ugyanannyira szkeptikus vagyok, mint a hajtogatható telefonnal, de idővel kiforranak majd ezek, vagy mennek a Blu-ray lemezek mellé. Az installáció az alábbiak szerint alakult.

Bang & Olufsen / Beovision Harmony

Azt, hogy a tv korai korszakához – amikor bútor volt és nem eszköz – kezdünk visszatérni, semmi sem jelzi jobban, mint hogy komoly építészírodák vagy manufaktúrák dolgoznak azon, hogy hogyan is nézzen ki a jövő televíziója, mit csináljon és hogyan definiálja a teret maga körül. Indokolt is, mert a lassan 8 és 16K felbontásokkal már senkit sem lehet majd meggyőzni, mert jóval túl vagyunk a használhatóság határain, legalább is egy ideig ez most elég lesz.

A Bang & Olufsen is nagy kedvencünk, és ők is itt mutatták be új tévéjüket. Ez ugyan nem feltekerhető, de legalább olyan izgalmas megnézni, mi történik a bekapcsolást követően.

 

 

 

 

 

 

 

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük