fbpx
Nyomj Entert

TERVEZD MEG TE BUDAPEST OLIMPIAI PÁLYÁZATÁNAK ARCULATÁT!

Budapest 2015 októberében – Los Angeles, Párizs és Róma mellett – hivatalosan is versenybe szállt a 2024-es nyári olimpia rendezési jogáért. A győztesről a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjai 2017 őszén döntenek. A közel kétéves pályázati folyamat lehetőséget kínál, hogy a versengő városok bemutassák legfontosabb kulturális értékeiket, az olimpia szellemiségéhez való kapcsolódásukat, és elképzelésüket, hogyan használnák fel a rendezés jogát társadalmi és gazdasági fejlődésük elősegítésére, és hogyan járulnának hozzá a nemzetközi olimpiai mozgalom megújulásához.

A Magyar Olimpiai Bizottság a Design Terminál szakmai partnerségével, és a Magyar Telekom támogatásával nyílt pályázatot hirdet a budapesti pályázat kisarculatának megtervezésére.

KIK PÁLYÁZHATNAK?

A pályázat nyílt, a pályázaton természetes személyek (a részvétel minden 18 évnél idősebb magyar állampolgár számára egyenlő feltételekkel biztosított) és jogi személyek is indulhatnak (a továbbiakban: Pályázó). A Pályázó több pályamunkával is részt vehet (egy pályázat több logótervet is tartalmazhat).

TARTALMI ELVÁRÁSOK

A pályamunkákkal szemben kötelező tartalmi elvárások: korszerűség, letisztultság, könnyű felismerhetőség, dinamizmus és elegancia. További kulcsszavak: büszkeség, bátorság, jövő, innováció. Fontos, hogy a pályamunka nem emlékeztethet egyetlen korábbi olimpiai logóra sem. A pályamunka készítése során javasoljuk figyelembe venni Budapest olimpiai pályázatának alábbi üzeneteit:

(1) A magyar olimpiai mozgalom hagyománya és eredményei: a Magyar Olimpiai Bizottság, mint a világ egyik legrégebbi nemzeti olimpiai bizottsága, a magyar sportolók elmúlt olimpiákon elért kimagasló eredményei, a sport kiemelkedő szerepe a nemzeti identitásban.
(2) Budapest, mint dinamikusan fejlődő európai nagyváros: Európa hetedik legnagyobb városa, a régió egyik legkedveltebb turisztikai célpontja, kulturális központ és egyetemi város.
(3) Fenntarthatóság: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság „Agenda 2020” reformprogramjának, azaz egy gazdasági, környezeti és társadalmi értelemben is fenntartható olimpia célkitűzésének való megfelelés.

Mi az az AGENDA2020?

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által 2014-ben elfogadott „AGENDA 2020” stratégia immár a fenntarthatóságot és a környezetvédelmet határozza meg az olimpiai pályázatok elsődleges elbírálási szempontjaként. A stratégia kiemeli továbbá a nemi egyenlőség támogatását, a doppingellenes filozófia fontosságát, valamint a sport és kultúra ötvözésének erősítését. A dokumentum magyar nyelvű kivonatát a pályázók itt érhetik el: MOB.hu – AGENDA2020

TECHNIKAI ELVÁRÁSOK

Minden pályamunkának tartalmaznia kell a következő elemeket:
– A pályázó rövid (500-1000 karakteres) bemutatkozása
– A pályamunkához használt inspirációs források rövid (max. 500 karakteres) bemutatása
– Min. 1db logóterv a kötelező elemek felhasználásával, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) arculati szabályzatának szigorú betartásával

Kötelező elemek:

  • „Budapest 2024” márkanév és „Olympic Bid City” titulus
  • Olimpiai ötkarika
  • A budapesti pályázatot megkülönböztető grafikai jel vagy szimbólum
  • Logóval ellátott névjegy, boríték, levélpapír, mappa és bélyegző terve
  • A pályázatban szereplő logóterv(ek) vizuális megjelenésének, érvényesülésének bemutatása a legkülönbözőbb felületeken és méretekben, valamint színesben és monokróm változatban
  • A pályamunkában szereplő logóterv(ek) helyes és helytelen használatának meghatározása

Mik a NOB arculati szabályai?

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szigorúan szabályozza az olimpiai mozgalom ötkarikás jelképének helyes használatát. A logóval kapcsolatos elvárások az alábbi dokumentum 5. oldalától kezdődően olvashatók:
http://www.olympic.org/Documents/Reports/EN/en_report_1124.pdf

DÍJAZÁS

A kiíró a zsűri által legjobbnak ítélt három pályamunkát és a közönség által legjobbnak ítélt egy pályamunkát díjazza. A zsűri döntése nyomán az első helyezett 1.000.000 Ft+áfa, a második és a harmadik helyezett, valamint a közönségdíjas 

250.000 Ft+áfa pénzjutalomban részesül. A zsűri döntése nyomán első helyezett egyúttal elnyeri a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) megbízását a budapesti pályázat nagyarculatának kidolgozására.

 

ZSŰRI

banhegyi

 

Bánhegyi Zsófia

a Magyar Telekom vállalati kommunikációs vezetője

sza

Szalay-Bobrovniczky Alexandra

humán főpolgármester-helyettes

fuli

Fülöp József

a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora

furjes

Fürjes Balázs

kormánybiztos, a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központjának (KKBK) vezetője

auth

Auth Attila

grafikusmester, a Magyar Képzőművészeti Egyetem adjunktusa

juci

Osvárt Judit

a Design Hét Budapest projektvezetője és kurátora

szabo

Szabó Bence

kétszeres olimpiai bajnok,

a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára

bng

Böszörményi-Nagy Gergely

a Design Terminál főigazgatója

 

 

 

A PÁLYÁZATOK BEKÜLDÉSÉNEK RENDJE

A pályázatokat a olimpia@designterminal.hu e-mail címen várjuk, pdf formátumban (maximum 30MB).

 

LEADÁSI HATÁRIDŐ: JANUÁR 15.

 

A szerzői és felhasználói jogok tekintetében keressétek fel az pályázat weboldalát, az alábbi linken:

http://olimpia.designterminal.hu/

 

 

Open competition for design of the Logo and Identity of Budapest’s Olympic Bid!

The Hungarian Olympic Committee, in partnership with Design Terminal and with the support of Magyar Telekom, is announcing an open competition for the design of the basic brand identity of the Budapest Olympic bid.

In October 2015, Budapest officially entered the competition – alongside Los Angeles, Paris and Rome – for the right to host the 2024 Summer Olympic Games. The winner will be selected by the International Olympic Committee in 2017.
The near two-year bid procedure offers competing cities the opportunity to showcase their most significant cultural values, their connection to the Olympic spirit and their visions on how they would utilize the hosting right to promote their own social and economic development and how they would contribute to the evolution of the international Olympic Movement.

More details at:

http://olimpia.designterminal.hu/