fbpx
Nyomj Entert

Ukrán könyvborítók a 20. századból

Világirodalomtól a szovjet politikai propaganda kiadványokig íme egy Instagram-oldal, amely az egész 20. századon végigvezet bennünket, ukrán könyvek borítóin keresztül.

A karantén megannyi kreatív netes projektje közül egy, az ukrajnai Lviv városában élő UX designeré, Lanáé, aki egy szüleinél tett látogatás után döntött úgy, hogy a régi ukrán könyvek borítói bizony megérnek egy Instagram-oldalt.

A @ukranianbookdesign nevű oldal gazdája a The Calvert Journal-en mutatta be projektjét. A válogatásban az 1930-as évektől az 1990-es évekig kiadott könyvek borítói szerepelnek.

Az ukrán és világirodalmi művek mellett politikai propaganda kiadványok is megtalálhatók a gyűjtésben. A borítók mindegyike megállná a helyét plakátként is, de az teszi igazán érdekessé őket, hogy bár a szovjet esztétika hamisítatlan példányai, mégis ütősebb, bátrabb ábrázolások.

A kemény cenzúra világában a grafikusok számára menekülőutat jelentettek a könyvborítók, amelyek tervezésében szabadabban megmutatkozhatott kreativitásuk.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük