fbpx
Nyomj Entert

Unicum 225

A napokban már biztosan találkozhattatok az Unicum új reklámfilmjével, ami  az előzőekhez hasonlóan  ismét nagyon rendben van. Ahogy a korábbi anyagokból is kitűnik, most is a termékkel összefonódó pozitivizmus jellemzi a reklámot, mely idén az Unicum 225. évfordulójára emlékezik.

A reklám a kezdetektől vezet minket végig a 225 év jeles eseményein, kezdve II. József és Dr. Zwack közös jelenetével, majd az 1848-49-es szabadságharc ostoros magyar hadtest bemutatása következik, mely a magyarok küzdeni akarását érzékelteti. Az akkori és mai magyar sportsikerekkel párhuzamba állítva a következő jelenet már Hajós Alfrédot ábrázolja, aki az épülő Parlament előterében büszkén emeli serlegét a magasba, mely sporttörténelmünk megkérdőjelezhetetlen eredményeire utal. A folytatásban már a mai Hősök tere fesztivál hangulatú látképe tárul elénk, melynek pozitív hangulata zárja a blokkot.

Persze mi is szerettünk volna az Unicum idei jeles évére reflektálni és ahogy megszokhattátok, ezt print formájába tesszük meg. Annyi különlegességgel, hogy most közzéteszek egy kevésbé sikerült, elvetett ötletet is, ami az anyagok alapjaként szolgáló klasszikus Unicum plakátot torzítja az idő múlásának tükrében.
A „negatív reklám is reklám”, de ez nem az, ami méltó módon emlékezne a likőrről.

A munkám alapjául szolgáló híres Unicum plakát célja már az 1900-as évek elején is a feltűnéskeltés volt. „A feltűnéskeltés eszköze pedig a szecesszió szépségével szemben a »szörnyeteg« lett.” Jelen esetben az eladni kívánt termék rajzát nem az ízlés és kellem határozta meg, hanem ezen kifejezőeszközök ellentéte, így a most elsőként bemutatott plakátomnál is ez volt a cél.

Unicumunicum_mockup

unicum_hype_01Végül ez a plakát lett az, amiről úgy gondoltam, hogy őrzi a több mint 100 éves plakát emlékét és a likőr 225 éves titokzatosságát, melyet „több mint negyven gyógy- és fűszernövény keverékéből készítenek”.unicum_hype_02